O biserică creștină recunoscută oficial critică referendumul

O biserică creștină recunoscută oficial critică referendumul

Într-un mesaj adresat publicului, Biserica Evanghelică C.A. din România, prin cuvântarea prezidiului acesteia, oferă o poziție critică față de referendum.

Este un gest de curaj și manifestare a libertății de exprimare unic în România în preajma acestui referendum, precum și o manifestare a unei poziții critice în vremuri tulburi. Puține organizații civice, sociale, politice și religioase din România s-au poziționat atât de curajos în dezbaterea privind referendumul din 6-7 octombrie, așa cum reiese din mesajul Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România.

Sunt câteva elemente principale ale mesajului acestui cult creștin:

 • promovează fără echivoc ideea căsătoriei căsătoriei ca o comunitate de viaţă între un bărbat şi o femeie;
 • critică puternic modul în care este promovat și desfășurat referendumul, amintind motive negative promovate de referendum și de susținătorii acestuia precum:
  • încercarea majorității parlamentare de a distrage atenţia de la propria corupţie, violarea a justiţiei, a nepotismului, ostilităţii faţă de UE şi democraţie;
  • divizarea populației României și  folosirea de sloganuri populiste, naţionaliste, dictatoriale, nedemne de o biserică;
  • manifestarea intoleranței față de minorități și dezinteresul Parlamentului României şi al Bisericii Ortodoxe privind ziua libertăţii religioase şi a valorilor credinţei, libertăţii de exprimare și toleranţei;
  • uitarea Edictului de la Turda din 1568 prin care s-a proclamat libertatea religioasă;
  • organizarea în grabă a referendumului.

Biserica mai amintește că susține credinţa în Dumnezeu, libertatea şi toleranţă faţă de  minorităţi și amintește că, „sub semnul libertăţii evanghelice şi în anul libertăţii evanghelice în B.E.C.A.R., fiecare este liber după buna credinţă şi conştiinţă să participe sau nu la referendum”.

Relevant în mesajul transmis de această biserică creștină este opoziția față de o putere care se folosește printr-un referendum de statutul ei pentru a încalca valorile democratice și demnitatea umană:

Un referendum care este iniţiat de o putere dictatorială şi distructivă şi care încalcă valorile democratice şi de demnitate umană cele mai elementare nu poate fi susţinut. (link)

Biserica Evanghelică C.A. din România este unul dintre cele 18 culte religioase recunoscute oficial în România. Printre cele 18 culte recunoscute oficial se mai află Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Ortodoxă de Rit Vechi și nu numai.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.