PNRR-ul Germaniei: sprijin pentru agenția publică de consultanță

PNRR-ul Germaniei: sprijin pentru agenția publică de consultanță

A fost în România un mic scandal privind enormele sume din PNRR promise pentru firme de consultanță. Mai mult, unele dintre aceste documente transmise prin PNRR erau scrise direct de firme de consultanță. Se știe deja că una dintre cele mai bune metode de tocat bani publici în România este prin intermediul contractelor de consultanță. În același timp, resurse importante pentru proiecte se pierd în loc să meargă către beneficiari. Ceea ce puțin știu este că și instituțiile publice își pot dezvolta activități la comun pentru soluționarea acestor nevoie de consultanță. Dacă ar fi bine planificate, s-ar reduce alocările suboptime de resurse, iar beneficiarii ar fi la toate nivelului administrației. Ar reduce și riscurile ca interese private să decidă priorități, produse și servicii guvernamentale.

Germania are o astfel de agenție de consultanță pentru sectorul public încă din 2008. și este singura agenție de consultanță in-house a sectorului public ca acționează la nivel național, la toate nivelurile statului. Oferă expertiza pentru proiecte în arii precum infrastructura sustenabilă și inovativă, precum și pentru modernizarea proceselor administrative. Partnerschaft Deutschland (PD) se numește, are o gamă largă de servicii de consultanță pe care le oferă contra cost, iar printre acționarii săi întâlnim Federația, landurile, județele, autoritățile locale, corporații, agenții și fundații publice, precum și alte autorități publice contractante. Toate detaliile despre PD le găsiți pe site-ul Ministerului Federal al Finanțelor din Germania.

imagine: bundesfinanzministerium.de

PD nu lipsește din planul de redresare german, având un rol în reducerea barierelor în calea investițiilor. Este prezent cu o reformă constârnd în lărgirea sectorului de activitate. Își va lărgi serviciile de consultanță, venind în sprijinul beneficiarilo programelor și contribuind la îmbunătățirea managementului finanțărilor în sectorul public. Peste 500 de servicii de consultanță sunt planificate a fi oferite prin PD în cadrul PNRR, venind în sprijinul municipalităților și altor entități publice pentru a putea naviga mai bine prin mediul programelor de finanțare. De asemenea, va contribui la dezvoltarea unui model de concept IT și a programului de implementare aferent pentru școlile germane, contribuind astfel la procesul de digitalizare a școlilor.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *