Lituania sprijină limba lituaniană prin PNRR

Lituania sprijină limba lituaniană prin PNRR

Investiții semnificative în soluții de inteligență artificială pentru limba lituaniană sunt incluse în planul de redresare trimis de autoritățile lituaniene și aprobat la Bruxelles.

Componenta de transformare digitală a Lituaniei are prevăzute 448 de milioane de euro, aproxiamtiv 20% din valoarea planului aprobat. Pe lângă măsuri de digitalizare a sectorului public, îmbunătățirea conectivității digitale și a competențelor digitale sau adaptarea serviciilor publice digitale pentru cetățenii cu dizabilități, planul propuneri investiții în limba lituaniană.

Astfel, Lituania spune că investițiile acestea sunt necesare pentru a crea condițiile pentru ca știința și afacerile să dezvolte și să pună la dispoziție soluții digitale avansate de comunicare în limba lituaniană. Ideea presupune pe scurt oferirea sprijinului necesar sectorului privat, în particular prin cooperare între mediul de afaceri și mediul științific, pentru a veni cu tehnologii inovative și soluții de digitalizare pentru sectorul cultural.

Conform documentelor Comisiei Europene, aceste soluții și instrumente ar trebui să fie „capabile să comunice, citească, analizeze, înțeleagă și să interpreteze limba lituaniană la un nivel inițial și să creeze și să asigure accesul universal la resurse digitale și digitalizate care permit științei, mediului de afaceri și societății să dezvolte tehnologii inovative, servicii și produse bazzate pe conținut cultural”. Una dintre investițiile sub această componentă de digitalizare cuprinde investiții în dezvoltarea de resurse tehnologice în limba lituaniană ca parte a investițiilor necesare pentru a crea condițiile de bază pentru soluții tehnologice inovative pentru afaceri și viața de zi cu zi.

„Submăsura urmărește să dezvolte resursele de limbă lituaniană necesare pentru dezvoltarea de soluții bazate pe inteligența artificială pentru această limbă, soluții care vor fi disponibil public și în mod gratuit. Aceasta include: i) dezvoltarea de resurse de limbă care vor permite organizațiilor științifice și de faceri să îmbunătățească serviciile și sistemele AI pentru limba lituaniană, ii) dezvoltarea de resurse digitale care să sprijine prezervarea și vitalitatea limbii lituaniene (ex. adaptarea patrimoniului lingvistic lituanian la nevoile educaționale, culturlae și științifice, optimizarea cercetării lingvistice), și iii) dezvoltarea de resurse de cunoaște specializată, incluzând ontologii, și resurse lingvistice internaționale.”

Această submăsură ar trebui să fie gata până la 31 decembrie 2025. Toate țintele sunt disponibile în documentele PNRR-ului lituanian. Remarc aceste măsuri întrucât sunt o modalitate interesantă de a pune o mică parte a PNRR-ului în slujba limbii națiunii respective, protejând și adaptând limba lituaniană în contextul transformării digitale.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *