Acum două zile, eram întrebat de o persoană apropiată ce este statul de drept. Mi-am dat seama că nu pot explica acest concept unei persoane din afara domeniului doar cu una dintre definițiile din politologie sau referindu-mă strict la domnia legii, egalitate în fața legii, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, motiv pentru care, după 10 minute, am terminat, cu sprijinul unor exemple din viața de zi cu zi. Am reușit.
Marș pentru statul de drept
Astăzi, am mărșăluit împreună cu peste 3000 de simpatizanți ai Mișcării Populare, dar și oameni care au crezut în egalitatea în fața legii, pornind de la Sala Palatului și încheind acest drum în Piața Guvernului. Din stradă, oamenii știau pentru ce au venit acolo, ce își doresc și, mai ales, care este mesajul pe care vor să îl transmită. Mulți dintre aceștia își aminteau de evenimentul din vara anului 2012, soldat cu acapararea unor instituții cheie, politizare instituțională la cel mai înalt nivel, modificări legislative abuzive, suspendarea președintelui legitim al României pe baza unor declarații și cu încercarea perfidă de demitere.
În amintirea încercării de lovitură de stat din iulie 2012
Am spus că a fost o încercare de lovitură de stat, petrecută în mare parte între 3 și 6 iulie, și cam așa a fost. Se potrivește definiției, iar raportarea la 7.4 milioane de oameni este irelevantă, date fiind legislația, numărul de alegători, numărul și reprezentativitatea celor care au demarat procesul. Acea perioadă va rămâne în istoria României mult timp. Mă gândeam că ar fi chiar un subiect de analizat într-un volum. Desigur, există și alte viziuni asupra șirului de evenimente din vara anului 2012. Până atunci, însă, atașez o galerie foto de la marș.
V-au iesit la numaratoare “peste 3000” cele cateva sute de idioti, la fel cum i-a iesit la numaratoare Robertei Anastase?
uită-te pe înregistrări și numără participanții