Persoane din Crimeea, transferate pentru condamnare în Rusia

Persoane din Crimeea, transferate pentru condamnare în Rusia

În Rusia, pe 16 septembrie, Curtea militară a Districtului Sudic din Rostov pe Don a condamnat șapte persoane arestate pe 7 iulie 2020 în Peninsula Crimeea. Printre ei se află și un activist tătar pentru drepturile omului întors în Crimeea pentru a sprijini familiile prizonierilor politici. Arestarea vine pe fondul anchetei autorităților rusești asupra posibilei legături a acestora cu organizația teroristă Hizb ut-Tahrir, interzisă în numeroase state, însă acest lucru este neclar, ținând cont de activitatea sa în zona de societate civilă. Cei arestați au primit condamnări între 13 și 19 ani de închisoare.

Dar problema este alta în această discuție. Vorbim de aplicarea legislației Federației Ruse în Peninsula Crimeea după anexarea ilegală din 2014. Aplicarea legislației ruse în Crimeea și în Sevastopol este ilegală în baza dreptului internațional. O altă problemă este transferul cetățenilor ucraineni în cauză din Crimeea pentru a fi judecați în curți din Rusia.

În acest condiții, Uniunea Europeană, în baza politicii de nerecunoaștere a anexării Peninsulei Crimeea, a făcut apel către Rusia să anuleze aceste decizii și să elibereze toți ucrainenii reținuți ilegal.

Cel mai probabil, acest apel nu va avea vreun impact, ținând cont de realitatea jurisdicțională a acestui caz, însă rămâne înregistrat în istoricul problemelor de pe agenda bilaterală. Totodată, deși în regimuri autoritare întâlnim multe cazuri de acuzații de terorism pentru activități neplăcute de regim, este neclar public dacă au fost sau nu aceste forme de colaborare între persoanele arestate și gruparea sancționată. Mai mult, în condamnarea acestei acțiuni, apar reacții din medii neașteptate, de data aceasta în baza legăturilor culturale și istorice, mesajul fiind puternic reflectat și de Turcia.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.