The Giant Beast That is the Global Economy (2019)

The Giant Beast That is the Global Economy (2019)

Uitându-mă în catalogul Amazon Prime Video, am găsit o docuserie din 2019 privind economia globală care abordează pentru o largă audiență o serie de teme ce țin de economia globală actuală, de la scheme clasice de spălare a banilor la valoarea unor diverse monede și o serie de mărfuri riscante pentru economia globală.

Serialul documentar nu are o temă unitară, chiar dacă încearcă să plaseze totul în jurul banilor și economiei, dar de fapt abordează teme distincte care atrag curiozitate. Este vorba de „This Giant Beast That is the Global Economy”, o serie de opt episoade de câte patruzeci de minute fiecare, avându-l în centru pe Kal Penn, fost director pentru relații publice în Administrația Obama.

imagine: IMDB

Partea bună este că reușește să captiveze audiența și să transmită câteva informații de bază, valabile în diferite locuri pe glob. Personal, recomand episodul privind bunurile contrafăcute și alte falsuri, pe cel privind situația unor resurse finite, dar de care avem nevoie, dând cazul cauciului, episodul privind valoarea banilor, precum și turul global al corupției.

Este un fel de educație civică la fel de „engaging” ca un episod din serialul favorit, iar timpul merită, merită pentru vom fi mult mai atenți la multe lucruri care se petrec în jurul nostru. De exemplu, ce facem cu numeroasele offshore-uri din acționariatul multor companii care câștigă necompetitiv contracte de achiziții publice. Sau de ce avem nevoie de instituții independente, puternice și profesionale care să se ocupe de investigații, de supraveghere și nu numai.

Fără probleme, cred că este un material accesibil tinerilor aflați la liceu și care îi poate atrage. Așa mergem mai departe privind „bestia gigantică care este economia globală”. Vizionare plăcută, chiar dacă nu răspunde la întrebarea de la care pleacă „cum ai explica economia globală”.

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.