Justiție ratată în țara fărădelegii

Justiție ratată în țara fărădelegii

De multe ori, mai spui că sunt șanse de reformare a României, dar opțiunile sunt aproape inexistente. Respectarea legii este un moft în România. Respectarea drepturilor omului la fel. Pe lângă nomenclatura rămasă deasupra legii și acum, vedem cât de arbitrar și prost conceput este întreg sistemul. Stat de drept? Da, doar pentru proști. Cam aceasta pare să fie logica ultimului deceniu, iar cazurile șocante apar din ce în ce mai des.

Să luăm câteva exemple recente în care justiția este o glumă finanțată foarte bine pentru rezultate foarte proaste:

  • O persoană primește în ianuarie o condamnare la trei ani de închisoare, după aproape un deceniu de judecată. Persoana este eliberată condiționat opt luni mai târziu. Dacă este normal să fie luată în considerare perioada petrecută în arest preventiv în acest caz, vedem că judecătorii au luat în considerare și scăderea unei perioade din 2004-2005 când persoana respectivă a fost încarcerată pentru trafic de droguri. Includ aici doar fapta principală, nici nu mă refer la faptele de crimă organizată prescrise, clasate sau neprobate. (Libertatea)
  • Justiția mai lovește și cu alte ocazii. În România, victimele sunt vinovate, iar rentierii din justiție sunt de acord cu tot acest sistem. Altfel nu putem să nu ne speriem când pentru trafic de minori se dau sentințe de șase ani de închisoare. Acesta susține că a fost complice al faptei. După condamnarea la șase ani de închisoare, acesta a plecat din închisoare. Publică constant pe Facebook informații. Judecătorii știau că va pleca din țară. Se plimbă liniștit prin Germania, în deplină transparență, mai face mișto de autoritățile statului român și se laudă că a învins statul. (Libertatea)
  • Un primar PNL din Bistrița își supune fiica unor tratamente degradante și umilitoare. Acestea sunt interzise nu doar prin legislația națională, ci și la nivel internațional. Aparent, tratamentul respectiv aplicat minorului este chiar larg răspândit. Clipul video este șocant, iar lista capetelor de acuzare pe care ar trebui să le primească în urma activității Ministerului Public ar trebui să se ridice la cel puțin douăsprezece capete de acuzare.  Partidul face scut în jurul oficialului autorităților, deși fapta este condamnabilă la propriu. (Știrile Pro TV)

Sunt doar trei cazuri recente în care armata de procurori, judecători și polițiști întreținută cu un procent considerabil din bugetul național în fiecare an eșuează în a livra servicii de bază. Cel mai șocant este că vorbim de fapte clare,  în care se remarcă reavoința și/sau incompetența îndreptate împotriva interesului public.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.