Pentru Mercosur, războiul din Ucraina înseamnă altceva

Pentru Mercosur, războiul din Ucraina înseamnă altceva

Zilele acestea există o mare discuție despre faptul că Sudul Global nu a fost informat că Occidentul încearcă izolarea Rusiei. Este o descriere ușoară a situației, mai ales că au mai fost câteva indicații pe această temă la începutul conflictului. Pentru Sudul Global, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este, în mare parte, înțeles ca un conflict între NATO și Rusia. Altele sunt preocupările și îngrijorările, motiv pentru care reușesc să prindă demersurile Rusiei în regiune, iar sprijinirea unei părți este un lux.

În cazul reuniunii recente a Mercosur, principalul bloc din America Latină, deși de natură economică, în principal comercială, sunt, în toate declarațiile, doar două referințe la Ucraina, pe care le redau mai jos.

Într-o declarație specială a președinților statelor parte la Mercosur privind securitatea alimentară și producția agricolă sustenabilă în Mecosur, acestea „declară preocuparea pentru conflictul din Ucraina și impactul asupra securității alimentare globale, în particular în țările Mercosur, prin intermediul volatilității execesive a prețurilor produselor alimentare și agricole, asupra materiilor prime necesare producției, în particular asupra îngrășămintelor, asupra costurilor energiei și transporturilor”.

Într-o altă declarație a președinților celor patru state, dar și a statelor asociate, axată pe redresarea economică și socială regională, conflictul din Ucraina este un punct situat mai sus, cu următoarea formulare: „manifestă preocuparea pentru conflictul din Ucraina și efectele sale adverse asupra economiei globale, generând situații recesioniste și inflaționiste în regiune, precum și provocări în aprovizionarea cu materii prime agricole, alimente și îngrășăminte.”.

Concluzionând, la cel mai înalt nivel, pentru America Latină, conflictul din Ucraina există doar din prisma unor efecte economice, în situația în care nu se ajunge în curând la o serie de soluții. Altfel spus, America Latină nu doar că nu este interesată de evoluția militară a Ucraine sau de viitorul Ucrainei, dar este chiar indiferentă, atât timp cât aceste efecte secundare ale conflictului sunt gestionate. Demersurile recente privind facilitarea unor coridoare sigure de transport pentru cerealele din Ucraina, desfășurate sub egida Națiunilor Unite cu bunele oficii ale Turciei, încheiate cu un acord între acestea și Ucraina, respectiv Rusia, sunt binevenite pentru aceste țări, dar dimensiunea militară a conflictului rămâne neinteresantă, un alt conflict în cealaltă parte a lumii, mai mult cu multe chestiuni obscure.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *