Pentru ei sau pentru noi?

Să zicem că vor veni. De fapt, chiar vor veni. Este, teoretic, imposibil să nu existe forme de viață inteligente într-un astfel de univers. Nici nu ne imaginăm cât de mare este … Universul, desigur. Și uite-l că vine. Este călător prin timp. Nu ne putem imagina de unde vine, de cât timp vine, de ce vine și pentru ce vine. Poate că totul este o greșeală. Poate că el vine accidental sau chiar are un scop.

Este Bing. Nu este din lumea noastră, dar are o pasiune comună: cărțile. Lectura leagă civilizații. S-a dovedit asta și în cursul istoriei noastre cunoscute. Dar mai mult ce putem, oare, spune? Vine cu gânduri pașnice. Vrea să ne ajute, vrea să ne cunoască. El a spus „Salut!”, iar de la noi așteaptă răspunsul. Poate fi o carte sau un război.

Nu ne cunoaște prea bine. Provine dintr-un mediu obscur, de neînchipuit pentru noi, oamenii. Scopul îl știe doar el. Noi doar puteam să … alegem ce să credem. Totul ține de alegeri. Și ce vom decide. O invitație la lectură sau o tratare cu indiferență? Bing trebuie să ne cunoască. Nu ne știe prea bine. Iar pentru a înțelege comportamentul nostru, este nevoie de mai mult decât o povestioară venită de la un muritor. Are nevoie de o privire de ansamblu asupra noastră, o privire de la început până în epoca contemporană.

Trebuie să ne cunoască tradițiile, religiile, influențele credințelor noastre, istoria noastră, viziunea noastră, ce înseamnă pentru noi răul și binele. Lista poate continua. Umanitatea nu poate fi surprinsă, însă esența ei da. Poate fi o sticluță cu o poțiune magică, poate fi un film sau o carte, una care să te invite la aprofundarea a ceea ce înseamnă moravurile umanității, una care să te treacă prin toate stadiile dezvoltării, una care să ajungă de la început până la sfârșit. Sau să surprindă ciclicitatea în viziunea pur umană. Dar oamenii nu trebuie să fie subiectul clar. Nu. Ei au nevoie de un ascunziș, de o altă civilizație și de un pretext pentru a se comporta așa.

Iar acum, pentru Bing, va fi dificil. Să înțeleagă o civilizație a noastră sau, prin intermediul tuturor, să realizeze un șablon? Depinde de el. Bing, ai onoare să comanzi cu un singur click, așa cum îți place, rapid și modern, cartea despre care am încercat să găsesc … cu niște cuvinte banale, o omenire pe gustul tău, una care să te îndemne la lectură. Iar dacă îți va plăcea, data viitoare, după ce vei face prima comanda, îți va lua mult mai puțin timp. Chiar dacă pentru tine timpul are o altă dezvoltare, pentru noi, oamenii, este un … băț de chibrit: este aprins și, cu cât arde mai mult, cu atât se sfârșește mai repede. Toți avem o singură lungime…

Iar dacă vrei să afli mai multe despre noi, îți va simplu. Ai la dispoziție peste 40 000 materiale din care poți să alegi. Noi suntem deschiși. Tu? Îți oferim Insula Pinguinilor pentru că … surprinde esența umanității și îți oferă suficiente motive să ne urăști și să ne iubești. Îți mulțumim!

Articol scris în cadrul Blogal Initiative: Campania Elefant.ro Dăm un iPad dacă scrii despre niște ... cărți.

2 Replies to “Pentru ei sau pentru noi?”

  1. Drăguț. :D
    Nu am citit cartea, așa că ai reușit să mă faci foarte curioasă în ceea ce o privește. Vreau să aflu ce te-a determinat să crezi că ne-ar descrie cel mai bine! :D

Comments are closed.