Pașaportul COVID-19 intră în vigoare

Pașaportul COVID-19 intră în vigoare

Acum câteva zile, certificatul de marginalizare și segregare numit „certificat verde digital” va intra în vigoare. În realitate, este un adevărat pașaport COVID-19, în care datele personale de sănătate ale persoanei vor fi folosite pentru a permite drepturi și libertăți, în lipsa unor dovezi științifice redutabile asupra eficienței acestora. Pașaportul digital COVID-19 vine și cu obligația de a găzdui aceste date pe servere ale mai multor instituții și de le partaja cu numeroase instituții din Uniunea Europeană și dincolo. Mai e puțin timp până la aprobarea oficială.

Cetățeni au fost păcăliți pe rând de Comisia Europeană, de Parlamentul European și de Consiliul European cu privire la instalarea acestui proces de identificare și permitere a circulației în interiorul Uniunii Europene. Măsura fascistă reia unele dintre procedeele aplicate acum 80-90 de ani călătorilor din din Reich-ul german. Evident, cei care nu aveau acel certificat nedigital care nu era pașaport și nu ținea loc de titlu de călătorie, dar fără de care nu puteai să te miști, erau considerați de stat, de guvernanți și de elite parte din pleava societății, rezolvată ulterior de Partidul Nazist în cea mai mare tragedie construită de-a lungul a secole în Europa. Mâine nu lași nevaccinații să nu călătorească, poimâine încep să curgă mituri despre aceștia, iar spirala va fi din ce în ce mai greu de oprit, mai ales în zone socio-politice fertile, cum e România. Nu erau deja priviți românii ca cetățeni de rang patru în UE, nu aveam o inegalitate imensă în țară, acum acestea vor fi certificate, individualizare, înregistrate în bazele de date pentru mobilitate și alte scopuri.

Absurdul face că avem o comunicare publică a Uniunii Europene și a guvernelor care spune că certificatul/pașaportul COVID-19 nu va fi o precondiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu va fi considerat document de călătorie. În același timp, companii se pregătesc să primească oamenii doar cu dovada aceasta, permanentizând o măsură din timpul pandemiei, când nu exista imunitate naturală sau de imunitate dobândită prin vaccin. State membre ale UE au anunțat deja că vor facilita călătoriile celor cu certificat digital COVID-19, iar călătoria ți se va permite pentru o perioadă neapărat în baza informațiilor de pe acel document. Și atunci cum nu este o precondiție?

Fraierii de români, care plătesc cele mai scumpe teste din Europa, care se mai trezesc și amenințați de președintele Camerei Deputaților că s-ar putea să dea bani pe vaccinul COVID-19 finanțat din fonduri publice, nu vor beneficia nici de fondurile de peste 100 de milioane de euro care vor fi acordate pentru teste SARS-COV-2 pentru emiterea certificatelor celor care călătoresc zilnic sau frecvent transfrontalier pentru a merge la muncă, școală, apropiați, etc. Astea sunt pentru mofturi pentru cei care trebuie să călătorească la munci sezoniere în UE sau care fac o călătorie pe an să vadă ce mai fac milioanele de rude despărțite de lipsa oportunităților din țară. În același timp, vor plăti contribuțiile la toate bugetele, asigurate din activitatea și munca lor, pentru a beneficia de acest blocaj.

„Pentru a sprijini la o scară cât mai largă „disponibilitatea unor teste la prețuri accesibile”, Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze „cel puțin 100 de milioane de euro” în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind Covid. De acest lucru ar trebui să beneficieze în special persoanele care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la locul de muncă sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi.

Negociatorii au convenit că, dacă este necesar, ar trebui mobilizată o finanțare suplimentară peste suma de 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare.” – Parlamentul European

Pare că sprijinul bugetar va fi pentru muncitorii cehi de la granița Germaniei, pentru cei care lucrează în zonele unde pot fi mobili (Franța, Belgia, Luxemburg, Germania, Olanda), eventual în țările baltice. Restul, cum ar fi părinții plecați la cules de sparanghel în Germania, care și-au lăsat copiii acasă, sau care sunt forțați de împreujurări să plece pentru a avea ce să le pună pe masă, ei, bine, aceștia vor plăti. Este ceea ce ne spune comunicatul Parlamentului European, instituția unde și-au trimis reprezentanți acum doi ani. Iar 100 de milioane de euro pentru teste se vor cheltui ușor.

Curată democrație în timp de pandemie, și cu drepturile luate, și cu banii luați.

imagine: COVID-19

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *