Agresiune împotriva UE și NATO. Un avion civil deturnat de KGB-ul din Belarus

Agresiune împotriva UE și NATO. Un avion civil deturnat de KGB-ul din Belarus

Un avion civil aflat pe o rută între Atena și Vilnius, capitalele Greciei și Lituaniei, a fost deturnat în spațiul aerian al Belarusului către Minsk. Regia a fost pusă în scenă de ofițeriii de securitate ai Belarusului sub pretextul unei amenințări cu bombă doar că ajunși la Minsk nu doar că nu au găsit nicio bombă, dar au arestat un pasager aflat la bord, un cetățen bielorus aflat în acel avion spre Lituania. Acum, cetățeanul arestat, aflat deja pe o listă cu persoane considerate teroriste de regimul de la Minsk, membru al mișcării pro-democrație din Belarus, riscă până la pedeapsa cu moartea.

Ultimul caz de piraterie aeriană între două puncte de pe teritoriul continental al actualei Uniuni Europene a avut loc în 1989 în spatele Cortinei de Fier pe o cursă între Praga și Frankfurt. Însă și atunci este vorba de neimplicarea unui stat. De altfel, pirateria aerienă este specifică grupurilor teroriste. În cazul de față, nu avem numai motivația și premedietarea făcută de un stat, dar și folosirea resurselor de stat. Mai mult, este o încălcare gravă a legislației internaționale privind aviația civilă și a condițiilor relațiilor pașnice între state. Acest act de terorism sprijinit de un stat este un act de agresiune.

Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei a anunțat și naționalitățile a 149 din cei 171 pasageri de la bordul avionului. Evident, cei mai mulți sunt lituanieni, 94, urmați de greci, 11, dar sunt și francezi, români, ciprioți, polonezi, nemți și alții. Securitatea fizică a acestora a fost pusă în pericol de planurile regimului de la Minsk de a captura dizidenții care își desfășoară activitatea în Uniunea Europeană.

Este timpul ca Uniunea Europeană și NATO să reacționeze împreună față de acest act de terorism de stat îndreptat împotriva unui avion european, împotriva cetățenilor și rezidenților europeni. Nu este suficient doar să fie redirecționate toate zborurile civile pentru a-și putea desfășura zborurile în siguranță, evitând spațiul aerian al Belarusului, ci se poate pune problema asupra unor soluții reale pentru a descuraja acțiunile ostile.

Și există măsuri creative care pot fi adoptate pentru a răspunde acestei acțiuni ostile: embargo deplin împotriva Belarusului, sancțiuni împotriva tuturor membrilor conducerii Belarusului, declararea conducerii ca organizație teroristă (poate urmări chiar lanțul de comandă și execuție pentru a găsi organizațiile și instituțiile pe care să le desemneze, căci o asemenea operațiune, cu numeroase resurse folosite, nu se face fără a exista comandă dintr-o zonă de top), redirecționarea zborurilor pentru a evita spațiul aerian al Belarusului, printre altele.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *