„Parlamentarul” din Statele Unite

„Parlamentarul” din Statele Unite

Ce este „parlamentarul” Senatului Statelor Unite sau al Camerei Reprezentanților?

În primul rând, nu este cel ales, membrul Congresului, membrul parlamentului, legislatorul. Este o instituție nepartizană existentă în ambele camere ale Congresului SUA care are ca responsabilități oferirea de consiliere privind interpretarea regulilor și procedurilor Senatului și Camerei Reprezentaților SUA, după caz. Totodată, are rolul de a sprijini consistența activităților celor două camere, motiv pentru care este nevoie de un garant al respectării principiului stare decisis, a angajamentului față de respectarea precedentului.

Desigur, administrativ, este sprijinit de propria sa birocrație, iar sfatul său nu este obligatoriu, deși, fiind o instituție nepartizană ce are rolul de a garanta buna funcționare a parlamentarismului american, este în interesul formațiunilor politice să se asigure că acest rol stă deasupra scandalurilor și conflictului politic. Politic, parlamentarul camerei este numit de liderul camerei. Cum procedura este uneori esențială din punct de vedere tactic pentru trecerea unor proiecte de legi, rolul interpretării oferite de parlamentar devine semnificati, furnizând expoertiza care poate decide dacă un act legislativ important cade sau nu sunt regulile de procedură, chiar dacă, fiind un rol administrativ, nu are rol decizie. Tot administrativ, acesta funcționează în cadrul secretariatelor celor două camere.

În Statele Unite are loc o dezbatere privind un mare pachet de reforme și investiții, un omnibus asociat procesului de reconciliere bugetară, cu un impact nu doar pentru anii următori, dar și pentru întreg deceniu și posibil încă câteva decenii. Dacă la nivel politic este un acord relativ în rândul celor care au o majoritate fragilă, interpretarea parlamentarului asupra regulilor de procedură poate decide dacă prevederi esențiale pot fi sau nu introduse în acest pachet legislativ sau dacă majoritatea necesară pentru acestea este suficientă.

Mai multe informații despre „parlamentar” sunt disponibile în acest raport (.pdf) pregătit de Serviciul de cercetare al Congresului SUA. Primul parlamentar al Senatului SUA a fost numit îm 1927. Deși sunt numiți de fiecare legislatură, de obicei sunt păstrați pentru mai mulți ani. Informații despre parlamentarul Camerei Reprezentanților și al Senatului SUA sunt disponibile pe site-urile instituționale.

imagine: Pixabay
https://www.house.gov/the-house-explained/officers-and-organizations/parliamentarian-of-the-house
https://www.senate.gov/about/officers-staff/secretary-of-the-senate/first-official-parliamentarian.htm
https://sgp.fas.org/crs/misc/RS20544.pdf

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *