Au mai rămas trei luni de război deschis în Ucraina?
Electoratul democrațiilor nu a fost informat suficient cu privire la costurile susținerii războiului din Ucraina, din ce în ce mai mulți lideri politici occidentali recunoscând public că au comis această greșeală în primele luni de război. În acest timp, Ucraina face apel la înarmare, chiar dacă depozitele de armamente livrate de occidentale sunt distruse de artileria rusească, asta când nu sunt trimise rachete din Marea Neagră. Însă și aceste contribuții costă, iar ca alegător vei avea de făcut o alegere rațională: votezi pentru valorile pe care le-au susținut sau pentru revenirea la un cost al vieții normal, căci situația de pe piața energetică deja face viața mult mai grea unor sute de milioane de europeni trimiși de criza actuală în sărăcie. Bineînțeles că problema energetică nu este doar legată de Rusia, fiind în subsidiar legată de Rusia, dar efectele secundare ale conflictului din Ucraina se fac simțite. În alte cuvinte, alocăm mai multe fonduri pentru apărarea Ucrainei sau pentru limitarea creșterii prețurilor la gaze în această iarnă?
În Europa de Vest, tema aproape a dispărut de pe agenda publică și nici măcar nu are sprijinul unor lideri politici relevanți. Alta ar putea fi situația în câteva luni și aici, ținând cont de ceea ce se întâmplă în Regatul Unit, Franța, Italia și Germania. În Europa Centrală și de Est, guvernele își dau seama că nu avut nicio estimare asupra costului politic, social și economic al compromisului între diplomație și război în sud-estul Ucrainei. În Statele Unite, tema este vizibilă, este una electorală, în care fostul președinte al SUA reia chiar mesajele transmise de Vladimir Putin și, în general, de Rusia, iar populația, afectată și ea de costul războiului, va avea un vot decisiv în luna noiembrie al acestui an. De altfel, Donald Trump a avut o serie de intervenții publice recent în care decontează pozitiv faptul că sub conducerea sa nu ar fi avut loc războiul din Ucraina, ba chiar ar fi încurajat conducerea ucraineană să ajungă la o soluție înainte de război, prevenind astfel conflictul. Donald Trump încă are o rată de favorabilitate de 42% (contra 53% care îl văd într-o lumină proastă). În schimb, Joe Biden este aprobat de doar 37% față de 56% dezaprobare. Iar Trump vine după un mandat deja încheiat, fiind cunoscute acțiunile sale. Proiecțiile actuale arată că din cele două camere deținute în prezent de Partidul Democrat, pro-Administrația Biden, în urma alegerilor din noiembrie vor fi împărțite sau chiar vor fi câștigate ambele de Partidul Republican. Despre Germania, nici nu mai are rost să vorbim, căci Olaf Scholz a ajuns de la 45% aprobare după prima lună de război la 30% în prezent, ceea ce va ridica mari probleme cooperării cu landurile și cu chiar în interiorul coaliției cu Verzii și FDP. Poate ar mai fi important de amintit că rezultatele alegerilor din Italia probabil vor bloca reacția Uniunii Europene în fața Rusiei.
Multe se pot schimba până în luna noiembrie, doar că Rusia mai are câteva pârghii pentru influențarea contextului american. Într-adevăr vedem un pariu pe oboseala liderilor occidentali în a mai susține Ucraina, dar dincolo de asta este și disperarea populației aflată în apropiere de raționalizări la energie, apă, alimente și nu numai. Raliul în jurul steagului este funcțional atât timp cât este pe termen scurt și poate fi instrumentalizat când nu sunt pagube prea mari post-factum, eventual când ai fost afectat direct, cum este cazul 11 septembrie 2001 și obținerea sprijinului pentru invadara Afghanistanului și Irakului, cu costuri inițiale reduse, însă nu există dovezi că funcționează în situații inversate. În aceste condiții, societatea, opinia publică și societatea civilă vor prefera de-escalarea în locul escaladării, ceea ce va pune presiune pe tendințele belicoase ale unor facțiuni politice. Democrația își face cunoscute avantajele din nou.