Off-Facebook Activity. Cum vezi ce știe Facebook despre tine?

Off-Facebook Activity. Cum vezi ce știe Facebook despre tine?

Funcția Off-Facebook Activity este universal accesibilă acum, după ce a fost anunțată anul trecut. Îți permite să vezi ce informații sunt împărtășite cu Facebook de diferite companii și organizații după ce ai interacționat cu ele.

Este o parte a răspunsului companiei americane la presiunea publică tot mai ridicată și la presiunea reglementării în privința confidențialității și protejării datelor personale ale utilizatorilor.

Off-Facebook Activity îți permite să vezi ce informații din afara Facebook sunt împărtășite, să setezi accesul în mod individual, să cureți istoricul activității din afara Facebook, să gestionezi activitatea viitoare din afara rețelei sociale.

Vei afla lucruri interesante despre tine. De exemplu, faptul că Spotify nu are nicio problemă să transmită către Facebook date despre utilizarea platformei. Asta înseamnă că Facebook știe la ce oră ascult muzică, cât ascult, în varianta cea mai simplă, cu ce frecvență și nu numai. Informațiile transmise de Spotify către Facebook sunt frecvente. Nu am avut interesul să văd mai departe ce interacțiuni a mai transmis Spotify către Facebook, dar este posibilă descărcarea acestor informații. Este posibil de verificat, dacă descarci informațiile din Off-Facebook Activity.

Din informațiile transmite de platforma socială, în categoria interacțiunilor care pot fi împărtășite de terți cu Facebook se află exemple precum:

  • deschiderea unei aplicații;
  • intrarea într-o aplicație prin intermediul Facebook;
  • vizitarea unui website;
  • căutarea unui obiect;
  • adăugarea unui obiect în lista de dorințe;
  • adăugarea unui obect în lista de cumpărături;
  • realizarea unei cumpărături;
  • realizarea unei donații.

Sunt și altele. Utilitatea acestui mecanism pentru publicitate  și comerț este vizibilă din exemplele furnizate.

Facebook mai spune că interzice companiilor și organizațiilor să împărtășească informații ce țin de datele financiare și de sănătate, dar că va acționa împotriva acestora dacă vor descoperi că au fost încălcate aceste condiții. Acest lucru ridică semne de întrebare asupra respectării acestei prevederi.

Ce face rețeaua socială cu informațiile despre activitatea ta realizată în cadrul unor terțe aplicații și platforme? Furnizare de informații particularizate, afișare de reclame pentru noi produse și servicii decise de algoritmi ca fiind relevante, probabil și alte informații din zona de manipulare a datelor și informațiilor (și ca rezultat, manipulare a utilizatorului). O listă clară a acestor activități nu există.

Facebook este doar una dintre platformele care trăiesc din datele utilizatorilor. Altele îți citesc e-mailurile, îți văd programările viitoare la medic, știu când vei fi în alte locuri (valabil și pentru FB) și lista continuă. Datorită eforturilor unor organizații preocupate de reglementarea acestui domeniu, avem câteva demersuri de transparentizare. Este suficient?

Off-Facebook Activity: https://web.facebook.com/off_facebook_activity/

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.