Nu este Euratom. Unde greșesc mass-media și parlamentarii

Nu este Euratom. Unde greșesc mass-media și parlamentarii

Toată lumea vorbește despre despre ratificarea Euratom, inclusiv președintele Camerei Deputaților (PNL) și lideri ai grupurilor parlamentare (ex. PSD) în cadrul ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului din 26 mai 2021. Și mass-media scrie tot despre asta.

Euratom fiind ratificat în urmă cu foarte mulți ani, fiind vorba de tratatul care stabilește un sistem european de reglementare a energiei atomice, este vorba de fapt de decizia privind contribuția la bugetul UE. Fără aceasta, nu vor fi fonduri europene. Se întâmplă acest lucru pentru că nu suntem doar beneficiari de fonduri europene, ci și contribuitori. După ieșirea Marii Britanii, contribuția națională va fi mai mare. După „succesul” negocierilor președintelui vara trecută la Bruxelles, România va mai plăti destul de mult pentru plasticul nereciclat, o temă puțin discutată, deși suntem campioni europeni la nereciclare.

Problema fundamentală este că, dacă nu ai o rată de absorbție foarte bună, cum e cazul Poloniei, și nu sprijini dezvoltarea capitalului autohton și a puterii de cumpărare interne, la final s-ar putea să ieși pe minus din contribuția la UE și fondurile primite care se întorc înapoi. Este un calcul pe care nu l-a făcut nimeni până acum, deși ar merita studiat în detaliu.

Contează, chiar dacă este o greșeală neintenționată? De principiu, pentru informarea corectă a publicului și, implicit, a activului de partid. Mai contează și pentru faptul că se poartă discuții prin diferite locuri despre posibila reformare a Euratom, un subiect relevant.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *