Două minciuni PNL și PSD despre Planul național de rederesare și reziliență

Două minciuni PNL și PSD despre Planul național de rederesare și reziliență

Două minciuni care sunt promovate pe două linii politice diferite în contextul PNRR, susținute de la vârful partidelor politice.

Prima, pe linie PNL, este că Comisia Europeană a cerut majorarea taxelor din România. Reformele fiscale sunt competențe ale statelor membre, România chiar s-a remarcat opunându-se integrării fiscale. Problema e cum te asiguri că finanțele publice sunt sănătoase, iar aici, ca politică publică, nu ai decât câteva variante, una fiind și majoritata taxelor. Depinde de parlamentarii de la București cine va fi afectat mai mult sau mai puțin.

A doua, venită pe linie PSD, spune că diferența de la 14 miliarde până la 29,2 miliarde de euro este un împrumut tip FMI, „care va pune un jug social pe România”. Fals și de această dată. Împrumutul vine cu condiții mai bune decât FMI, dacă guvernanrea economică a României este decentă. Adevărat, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani este departe de decent, dar, din nou, deciziile astea sunt luate la București. Despre „jug social”, merită amintit că sunt recomandate și reforme sociale care să creeze condiții de trai mai bune. Corelat cu condiționalitățile care sunt și pentru granturi, este departe de jug social.

Acum depinde cum vor fi cheltuiți banii, dacă se va merge pe modelul cheltuielilor COVID-19, Ministerul Dezvoltării în perioada Udrea, schemele de corupție ale lui Dragnea și altele, bineînțeles că va fi un jug, însă unul benefic pentru interesul public.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *