Moartea la terapie intensivă în lume vs în Sibiu (și probabil România): 25% vs 70%

Moartea la terapie intensivă în lume vs în Sibiu (și probabil România): 25% vs 70%

Mărturiile materialului demn de ororile naziste publicat de avertizorul de la Spitalul Județean Sibiu privind procedurile și trimiterea la moarte a multor pacienți cu COVID-19 din prostie și hoție m-a făcut să caut mai multe informații despre fatalitățile la terapie intensivă.

Am găsit ușor un material din 12 mai 2020 scris de niște autori de la Spitalul Universitar Național din Singapore în care aceștia fac o recenzie a studiilor existente la acea vreme privind mortalitatea la terapie intensifivă a pacienților cu COVID-19. Materialul a fost trimis spre publicare pe 12 mai 2020, deci reflectă situația de la începutul pandemiei, cu mai puține informații științifice medicale avute la dispoziție pentru a face față COVID-19.

În studiile citite de aceștia, aproximativ 25% din pacienții la terapie intensivă erau morți, 56% încă în terapie intensivă, iar 18% externați. Și când vine vorba de ventilarea mecanică situația, cu excepția unor cazuri din China, este mult mai bună ca raport al supraviețuitorilor (link aici și captură mai jos)

La Spitalul Județean Sibiu (și probabil în multe alte părți din țară), procentul de mortalitate în secția ATI a Spitalului Județean este de 71,51% (conform Turnul Sfatului, citat de G4Media.ro).

Altă sursă spune că între martie 2020 și octombrie 2020, mortalitatea în unitățile de terapie intensivă COVID-19 la nivel global a scăzut de la 60% la 36%.Cu cine ne comparăm cu acel 71%? Sigur nu cu Victoria, în Australia, unde mortalitatea a ajuns la 11%. Oare cu Orientul Mijlociu? Iran, Kuweit, Yemen și Israel au o medie a mortalității de 62%.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.