Reforma golită de conținut

Reforma golită de conținut

Este fantastic cum orice idee care este preluată de politicienii de aici ajunge să fie lipsită de conținut. Se întâmplă pentru că, de multe ori, aceștia vorbesc despre subiecte pe care nu le cunosc. Nu le cunosc pentru că pregătirea acestora pe domeniu este șubredă, falsă sau nu există.

Așa se face că zboară prin spațiul public nenumărate idei și cuvinte fără să fie legate de realitate: „fonduri europene”, „reziliență”, „coeziune”, mai nou „reformă”. Mai apar și punctajele de comunicare cu „suntem reformiști”, „vom face reforma”, „avem în plan reforma X”, unde X este un mare domeniu/sector public sau privat.

Media românească, care în acest moment are un mare deficit de pregătire, este puternic infiltrată de diferite interese și dependentă de fondurile din câteva direcții, preia orice și dă mai departe mesajul nemestecat, chiar și prostii, ori mestecat foarte prost. De ce fac asta este o altă discuție, uneori o fac intenționat sau neintenționat. Cert este că așa ajunge mesajul la populație și ajungem să trăim dintr-o ideologie care nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea. Urmăream cum era lăudat președintele asemenea lui Nicolae Ceaușesc pentru marele succes de obținere a banilor europeni pentru redresare. În realitate, în urma negocierilor la care a participat, ceea ce numim România a pierdut câteva miliarde și va plăti și mai mult. Dar nu este numai problema presei: apare și la nivelul analiștilor – indiferent de orientarea lor, specialiștilor în anumite domenii, chiar și la nivelul unor persoane cu o influență semnificativă în domeniul lor.

Observ că ne plac aceste minciuni naționale. Problema este că cu cât le promovăm și le credem mai mult, cu atât ne îndepărtăm de realitate, chiar dacă realitatea lovește din plin, împotriva punctajelor formale sau informale. Povestea cu reforma pensiilor merită un studiu de caz, la fel și cea cu administrația și multe altele. Nimeni nu spune concret nimic despre reforme. Reforma pensiilor nu există, există reforma anumitor componente legate de sistemul de pensii. Aici încep bâlbâielile sau chiar se oprește discuția. Altă întrebare.

P.S.: Am început cu discuția despre politicieni pentru că oferă exemplul cel mai bun, indiferent de partid. Este greșit să punem pe toată lumea în același loc. Dar comparați cu cei din Europa de Vest, din SUA, din China și din orice alt stat dezvoltat. Veți vedea diferența aceasta în ceea ce spun.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.