Mai este România guvernabilă?

Mai este România guvernabilă?

România a avut un an la dispoziție pentru a pregăti un plan de dezvoltare economică și a eșuat lamentabil. Guvernanții, încă prinși într-o laudă mutuală, nu par să realizeze eșecul pe care aceștia l-au avut, și, mai ales, a impresiei pe care au lăsat-o despre viziunea românească a solidarității europene în timp de criză. Inovația, industria, două elemente principale ale unui stat funcțional și piloni ai Mecanismului de redresare și reziliență, lipsesc. La fel și investiții centrate pe furnizarea unor bunuri comune, deși tot planul va fi plătit din contribuții publice.

Guvernanții se laudă cu faptul că România este o țară sigură. Un cetățean din Buzău, avertizor public, a fost bătut de agresori de față cu reprezentanții poliției. La Arad, un afacerist a fost asasinat în public printr-o mașină capcană. În toate orașele din țară ești amenințat cu cuțitul sau chiar cu arme de foc, dacă te plimbi pe stradă în momentele nepotrivite. Multe incidente similare au loc, deși cetățenii din România plătesc cel mai mult din Uniunea Europeană pe siguranță și ordine publică. Este drept că avem și aberații unice ca oameni de la conducerea academiei de poliției să amenințe cu moartea cetățeni pentru verificarea unor demersuri publice.

După ce CCR a trebuit să intervină să clarifice, dacă Parlamentul a numit Guvernul în mod legal, acum avem o altă situație în care reprezentanții pun semne de întrebării asupra capacității de a guverna România. Cazul cu moțiunea simplă împotriva unui ministru de acum câteva zile în care cei de la putere aveau niște rezultate ale votului, pe o metodologie, iar cei din la opoziție alte rezultate, pe baza altei metodologii, fără să fie clar dacă cea folosită de majoritatea este cea legală, ridică probleme semnificative.

În Vrancea, poliția este nevoită să intervină în ședința Consiliului Local Focșani pentru a menține ordinea, după ce USRPLUS și PNL au uitat că sunt în politică pentru a face un compromis și pentru a se ocupa de administrație pe funcții executive, întrucât nu s-au înțeles pe bugetul orașului și au lăsat funcționarii publici și alte persoane fizice și juridice dependente de bugetul public fără plata salariilor. Cu câteva zile înainte, tot poliția a trebuit să intervină și să aplaneze conflictul din alegerile interne din USRPLUS, unde o secretară de stat din USR și un subprefect din PLUS aproape s-au luat la bătaie pe contestarea votului intern.

Opoziția politică nu prea mai există acum. Nivelul la care a ajuns PSD în privința gestionării treburilor publice și apărării unor teme social-democrate este de-a dreptul rușinos pentru orice partid, nu doar social-democrat. Bazele constituționale sociale și liberale din România sunt sub într-un atac continuu de doi ani, iar opoziția pare să fi uitat că există și că au niște obligații politice față de apărarea drepturilor și libertăților fundamentare, precum și față de protejarea intereselor publice (și chiar private, căci se suprapun pe mai multe teme). Deși a câștigat alegerile în toamnă, PSD acceptă fără probleme atacurile impotriva drepturilor lucrătorilor din transporturi realizate de Guvern, cele împotriva IMM-urilor, cele împotriva solidarității intergeneraționale și nu numai. Confirmă că nu există social-democrație în România la acest moment, pe de o parte, și lipsa responsabilității politice a opoziției față de guvernarea țării.

Mai grav este ceea ce se întâmplă cu deranjale împotriva unor instituții independente, care au niște obligații de natură constituțională pentru a fi autonome, independente, nepartizane în acțiune, Pentru CNA, la partid s-a decis că trebuie schimbată direcția reglementatorului. Așa că au modificat legea în Parlament, astfel încât să poată demită în mod arbitrar conducerea. O majoritate de ședință în Parlamentă respinge formal, chiar și pe baza unor aberații raportul instituției, și conducerea este demisă automat.

La Avocatului Poporului, situația se repetă într-un mod și mai absurd, întrucât este o instituție care în ultimii ani a fost printre puținele care au apărat drepturile și libertățile fundamentale în fața abuzului executiv. Este chiar contrar recomandărilor europene. După ce a demascat practicile degradante, de tortură, în urma protocoalelor administrative care obligau medicii în unele spitale să își omoare la propriu pacienții, coaliția de guvernare a început un întreg război. Nu era o noutate, căci de la începutul preluării guvernării și-au propus să pună sub partid acțiunea Avocatului Poporului, dar pandemia a stricat planurile. Deși este la jumătatea mandatului, iar prevederile legale sunt altele, coaliția s-a folosit de ștampila parlamentară pentru a demite conducerea instituției. Dacă nu va câștiga la CCR, cu siguranță va câștiga la CEDO persoana demisă în urma acestui abuz. Acuzatorii au folosit și tragedia de la Caracal, pentru care Avocatul Poporului nu poate face mai nimic, pentru a forța demisia. În schimb, acuzatorii conduc de doi ani Ministerul de Interne, care chiar poate preveni situații similare. Culmea este că cei aflați la putere nu au habar de ce aceste instituții sunt independente de puterea majoritară la un anumit moment. Nici nu mai are rost să discutăm despre legitimitatea acțiunilor, când cei care iau aceste măsuri nu doar că au pierdut alegerile, dar au fost votați de 10-15% din alegători.

Justiția răstoarnă decizii după o zi pe alta, în funcție de reacția publicului. Șeful procurorilor DNA iese la meci cu politicienii anchetați de instituția pe care o conduce. Președintele, prim-ministru, miniștri, parlamentari pun presiune pe modificarea unor sentințe. Acestea sunt grave derapajae de la funcționarea unui stat, nu doar de la funcționarea unui regim democratic.

Iar ceea ce se întâmplă cu demantelarea marilor sisteme publice, protejate în întreaga lume în aceste vremuri, arată că planul este de reducere a capacității de guvernare a României și transformarea sa într-un stat de lumea a treia, prin definiție neguvernabil rațional. Despre nivelul de pregătire a politicilor publice, se pare că cu cât investești mai mult în această arie, cu atât este mai puțin funcțional întreg sistemul. Ajung aberații să fie promovate ca alternative la alte aberații, în cel mai bun caz.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *