Asalt împotriva echilibrului între puteri

Asalt împotriva echilibrului între puteri

Vara anului 2012 pare să se repete, însă cu președintele de partea cealaltă și fără vreun context care ar putea încuraja destituirea acestuia. Și ca atunci, echilibrul între puteri este pus la încercare, cu o puternică dimensiune populistă. Cei aflați la guvernare și afiliații acestora forțează eliminarea tuturor formelor de opoziție. Am văzut acum câteva zile judecători cerând demisia judecătorilor constituționali, societatea civilă fiind tăcută pe aceste teme și interpretând eronat motivările CCR pentru a manipula opinia publică, deformatorii de opinie tăcând și un întreg asalt parlamentar și anti-parlamentar al coaliției majoritare asupra instituțiilor independente.

Revocarea ilegală a Avocatului Poporului amintește de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doar câțiva ani cu șefa Direcției Naționale Anticorupție, chiar dacă sunt niște diferențe importante. Să afli cu o seară înainte că trebuie să te aperi dimineața în Parlament, unde primești acuzații care nu au treabă cu mandatul tău este ceva greu de înțeles. Dar mai aduce aminte și de altceva: (in)capacitatea celor aflați la putere de a accepta opoziție legitimă, autoritatea unor instituții independente, și neînțelegerea unui cadru instituțional într-un stat bazat pe domnia legii. Vorbim de un context în care acum nouă ani o criză similară a dus la decizii ale Curții Constituționale și ale Comisiei de la Veneția, când USL, alianța dintre PSD și PNL, a dorit să acapareze toată puterea, dincolo de limitele ordinii legale, constituționale și ale politicii democrate.

Una dintre părțile cele mai complicate în acest context este modul în care partidele aflate la guvernare, în principal PNL și USRPLUS, resping legitimitatea oricărei decizii ale Curții Constituționale, ale prevederilor legale și ale altor opțiuni politice atunci când nu le convin. Nu doar că își asumă această respingere, dar încep imediat campanii coordonate de comunicare îndreptate spre demonizarea unor țapi ispășitori inconvenienți politic. Social media este polarizată într-un mod extrem pe aceste teme, este imposibil dialogul și nu mai există nici spațiu de comunicare a unor idei de bază. În lipsa unei responsabilități politici, aceștia instrumentalizează deciziile respective și situațiile particulare ale unor oameni care participă la luarea acelor decizii pentru a duce o agendă politică polarizantă și incompatibilă cu interesul public.

Dacă ne gândim la demersurile pentru apărarea drepturilor și libertăților civile în ultimii doi ani prin intermediul acțiunilor făcute de Avocatul Poporului, cum ar fi reacțiile în fața unor măsuri abuzive, nefundamentate, paralele cu știința guvernării în timpul stării de urgență și de alertă, ori atacarea unor ordonanțe de urgență care nu respectau minime standarde de pregătirea a unor astfel de decizii, nu mai spunem de cazurile de nerespectare ale unor prevederi constituționale, ceea ce se întâmplă în aceste zile înseamnă pierderea unui garant instituțional al drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Ironic, căci însăși instituția contestată populist în aceste zile a apărut ca o condiție a procesului de democratizare a României la ieșirea din dictatura comunistă.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.