Macron, interviu liber de peste două ore pentru Brut

Macron, interviu liber de peste două ore pentru Brut

Brut este un canal de media online în format video din Franța ce emite din 2016. Este similar cu formatul Aleph News din România. Online, pe site, pe canale de streaming, pe rețele sociale.

Pe 4 decembrie, într-o zi de vineri după program, președintele francez Emmanuel Macron a fost în redacția Brut pentru un interviu sau, mai bine spus, o discuție larg explicativă, de aproape două ore și jumătate.

Câteva comentarii sunt necesare. Macron vorbește liber, conținutul nu este predeterminat, cei trei intervievanți pun întrebări complicate, sunt acceptate întrebările ulterioare de clarificare, sunt luate întrebări în direct, președinte oferă chiar și explicații conceptuale, abordează teme super sensibile pentru societatea franceză, explică tuturor, chiar didactic, elemente esențiale privind funcționarea republicii franceze și a statului, jurnaliștii sunt cerebrali.

România nu a avut vreun prim-ministru sau vreun președinte în istorie recentă capabil să facă față unui asemenea interviu. Poate Victor Ponta mai putea face față unui asemenea demers și, cu limite în alte direcții, Traian Băsescu, recunoscând în cazul ambilor faptul că ar fi fost un discurs mult mai puțin formal și substanțial.

Vreau să remarc încă o dată faptul că nu vine cu „blabla”-uri politice sau cu limbaj de lemn în cele două ore și jumătate de interviu. Nu este primul interviu-maraton susținut de președintele francez. Mandatul de patru ani se apropie de sfârșit, vin alegerile parlamentare, dar este de amintit acest format de dialog cu publicul. Spun dialog cu publicul, deoarece aceasta este audiența sa.

imagine: Pixabay

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.