Ministerul Educației ne ia de proști

Ministerul Educației ne ia de proști

Nu ar fi o noutate, căci cam așa a funcționat această instituție o mare parte din tranziția postdecembristă. Dar acum parcă deja este prea mult. Trei exemple.

  1. La sfârșitul campaniei electorale, Monica Anisie, ministru pentru educație și candidat penelist pentru un loc de parlamentar de București, anunță aprobarea unui act pentru stabilirea burselor minime la 100 de lei pentru preuniversitar. Propunerea vine pe finalul campaniei electorale, iar afișele circulă pe Facebook nonstop în această perioadă, chiar dacă se și votează în afara României. Dar problema cea mai mare cu acea măsură este că este imposibil de pus în aplicare din motive financiare. Altfel spus, populisme pentru proști.
  2. Deși are aceeași coordonare de mai bine de un an, Ministerul Educației nu a fost capabil să asigure faptul că tabletele ajung la copii pentru a face școala online măcar mai accesibil. Trecem peste locurile din țară fără semnal bun de streaming online, problema este că în trei luni se face un an de când copiii respectivi sunt, în esență, paraleli cu școala. Tabletele încă sunt pe drum. Desigur, partidul și ministerul, fără nicio reținere în comunicarea partizană în spațiul public, nu se opresc din a lăuda livrarea de tablete. Vreo 10% din necesar. Altfel spus, populisme pentru proști.
  3. Un secretar de stat de la același minister lansa pe Facebook, nu pe site-ul guvernamental, un apel la trimiterea de propuneri de date deschise necesare în educație. Era și o adresă de email instituțională furnizată într-un mesaj public. Două luni după ce am trimis un pachet de propuneri, nu am primit nici măcar un număr de înregistrare că emailul a sosit sau un răspuns de confirmare. Altfel spus, populisme pentru proști.

Probabil mai sunt și altele. Citisem în presă de niște grupuri de lucru privind digitalizarea care reușesc să ignore esențialul în digitalizarea educației. Dar e rost de fonduri publice pentru digitalizare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *