Reacții despre alegerile prezidențiale din Franța

Reacții despre alegerile prezidențiale din Franța

Prins de febra rezultatelor alegerilor din Franța, am publicat mai multe informații și scurte comentarii pe Facebook și Twitter. Reiau o parte dintre acestea:

1. Prezența la vot România – Franța

În România, în mod real, neoficial și refuzat de opoziție, a fost cam 60% procentul din populația de pe teritoriul țării la vot în decembrie (alegeri generale).

În Franța, acum, tot cam 60% din populație s-a exprimat pentru unul dintre cei doi candidați (alegeri prezidențiale). 74% din cei înscriși, doar că cei înscriși sunt cu vreo 5 milioane mai puțini ca populația adultă cu drept de vot.

Știu că datele oficiale spun altceva 74% versus 40% (sau 38, nu mai știu exact). „Rușine” celor care nu s-au dus la vot să își exprime, imposibil, votul în alb pentru a ridica prezența la vot și celor care oficial există, dar nu sunt.

În realitate, cu toate ajustările necesare, s-ar putea să fie cam 65% (FR) – 60% (RO) prezența la vot, ceea ce înseamnă că PSD a câștigat pe bune alegerile în iarnă, în limitele oricărei democrații.

Critica principală ar fi că vom vedea mulți oameni ieșind la vot în Franța la alegerile din iunie, care sunt comparabile. Da, vor fi mai mulți, însă acolo aleșii și contra-candidații răspund la emailuri și mesaje, adică le pasă mai mult de alegători. Plus că infrastructura instituțională nu este comparabilă.

2. Le Pen a ieșit pe locul al III-lea într-o competiție în doi

12 milioane de abțineri, 3 milioane de voturi în alb, 1 milion de voturi nule. Marine Le Pen a ieșit pe locul al III-lea.

captura: Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Franceze

3. Candidatul sistemului primește din ce în ce mai puțin voturi

Tot stabilimentul politic francez împotriva Le Pen (tatăl) = 62% dintre alegătorii înscriși sprijină candidatul „sistemului”
Tot stabilimentul politic francez împotriva Le Pen (fiica) = 43,6% din alegătorii înscriși sprijină candidatul „sistemului”

Probabil Le Pen (nepoata) va avea mai mult noroc.

4. Număr imens de voturi în alb și nule

Comparația următoare este doar pentru a arăta nivelul de nemulțumire existent. Iohannis a avut în 2014, în primul tur, 2.881.406 de voturi (30% din voturi).

La alegerile de acum din Franța, au fost 2.910.014 de voturi în alb (93% din procesele verbale), însemnând 8,64% din votanți. 11,67% din votanți dacă adunăm și voturile nule.

Procentual, alegerile din 1969 au fost apropiate cu 6,42% voturi în alb sau nule (1.303.798). Ca număr, cele din 2012 – 2.154.956 de voturi în alb (5.82%).

5. Va rima istoria?

La împlinirea a 193 de ani de la interpretarea „Odei bucuriei”, cantecul care avea să devină imnul Europei, aceasta se aude la evenimentul care marchează victoria noului președinte al Franței. #OdetoJoy

P.S. Problema e că după 1824 a venit 1830, apoi 1848.

6. Populismul tehnocrat e în floare

Marine Le Pen l-a sunat pe Emmanuel Macron pentru a-și recunoaște înfrângerea și a-i ura succes. 65% la 35%, cu un vot de protest, exprimat sau neexprimat, considerabil.

Tot un candidat populist a câștigat, unul care promite referendum pentru scăderea numărului de parlamentari și care nu a venit cu niciun semn privind componența cabinetului în campanie.

Avem primul președinte liberal-progresist al Franței, fără sprijin în legislativ, fără o formulă de guvernare, dar care promite că va participa în alegerile din iunie cu En Marche, platformă politică care trece peste diviziunile tradiționale ale partidelor, cu jumătate din candidați din societatea civilă și cu jumătate persoane care nu au ocupat funcții publice.

Sper să nu aibă rezultatele guvernării tehnocrat-populiste din România, căci discursul și proiecția sa sunt aceleași.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.