La Focșani se dezbate problematica sclaviei moderne

La Focșani se dezbate problematica sclaviei moderne

Presa din Vrancea a evidențiat de câteva ori problemele pe care le întâmpină o parte din muncitorii români ajunși în alte state, lucrând nu de puține ori în condiții nepotrivite.

În acest context, mâine, 3 martie 2017, intre orele 15.00 și 17.00, la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani are loc un eveniment de informare și conștientizare în cadrul unei campanii naționale pe tema „ce faci cu libertatea de a munci?” și a campaniei internațional „I AM Campaign”. O serie de invitați vor intra în contact cu tinerii vizați de proiect, vor expune problematica și vor răspunde la întrebări. Conferința își propune să atragă atenția asupra riscurilor care se pot ascunde în spatele unor oferte de lucru tentante din afară.

Este o tematică care responsabilizează și îmi pare rău că nu sunt în Focșani în această perioadă pentru a participa. Altfel spus, încurajez participarea la această conferință publică.

România se confruntă cu o rată destul de ridicată a șomajului, iar tinerii sunt primele victime ale lipsei de oportunități la ei acasă. Odată ce părăsesc școala, mulți dintre ei își pun în cap să meargă la muncă în străinătate sau în marile orașe ale României.  Prieteni de-ai lor și-au găsit locuri de muncă prin diverse țări și trimit bani acasă ori postează imagini ale propriei reușite, uneori idilice, pe rețelele de socializare cu “noua lor viață”. De aceea, atunci când un bărbat sau o femeie, cel mai adesea din cercul lor de cunoștințe, îi tentează cu o ofertă plauzibilă de muncă, ei sunt gata să se răspundă, fără a sta prea mult pe gânduri. Așa se face că mulți tineri devin victime ale traficanților de ființe umane, care-i exploatează fără milă, prin muncă forțată în agricultură, construcţii, gospodării, hoteluri şi industrie, precum şi pentru prostituție, cerşetorie forţată şi furt în România şi alte ţări europene. Traficanții sunt interesați în special de femei și copii.
Cauzele acestui adevărat fenomen pot fi regăsite în lipsa de informare, ignoranța adulților, indiferența și nepăsarea de la nivelul comunității și, desigur, în vulnerabilitatea tinerei generații, încurajată de lipsa unor politici mai ferme inițiate de instituțiile statului, de companii private sau de către societatea civilă.

Pentru ca tinerii să nu mai devină atât de ușor victime ale sclaviei moderne, am initiat o campanie de conștientizare la nivelul județului Vrancea, adresată deopotrivă tinerei generații dar și familiilor, liderilor informali și reprezentanților autorităților publice locale.

Mai sus am evidențiat câteva detalii anunțate de organizatori cu privire la tematica evenimentului. Totodată, vor fi câțiva invitații speciali ai acestui eveniment:

  • Ronne Matthew Harris, directorul campaniei internaționale, venit din Chicago, Statele Unite;
  • Aurora Martin, expert, Ministerul Muncii, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.

Tinerii vor avea posibilitatea să se înscrie ca voluntari în Rețeaua județeană de luptă împotriva traficului de ființe umane și pot deveni „ambasadori” ai campaniei în școala sau localitatea lor. Se pot înscrie completând formularul disponibil la adresa https://tinyurl.com/hnuu9qg.

sursa imagine: exploitation – fair trade/Shutterstock.com

La finalul evenimentului, artistul vrâncean Ruslan Lazarin va oferi participanților un „mărțișor muzical”, după cum anunță organizatorii.

Campania este promovată în Vrancea de Clubul de jurnalism „Tineret în (re)acțiune” al Asociației de tineret „Eu, tu și ei” în parteneriat cu Ateneul Popular. Evenimentul are ca parteneri media Ziarul de Vrancea, Ziarul Emigrantul, bloggerii asociați proiectului 5Focsani și fotograful Adrian Fluture.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.