Alabama și România

Alabama și România

Alabama este cunoscută ca unul dintre cele mai corupte state din Statele Unite ale Americii. România este cunoscută ca unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană. În ambele întâlnim acte de corupție legale și ilegale la nivelul executivului, legislativului și judecătorescului și ambele pot constitui niște cazuri interesante.

Este corect că anumiți indicatori ar putea face ca această comparație să nu fie tocmai potrivită, în primul rând pentru că diferă destul de mult aceste stat din punct de vedere demografic (4,7 milioane la 19 milioane) și că Uniunea Europeană nu este încă un stat federal.

Tabelul de mai jos arată statele campioane la corupție legală și la corupție ilegală, după o analiză pe cele trei ramuri ale guvernamentale făcută de câțiva autori de la Edmond J. Safra Center for Ethics1

Ambele state sunt în general conservatoare, centralizate și au trecut foarte repede printr-o serie de etape istorice cu o influență asupra modului de organizare a societății actuale.

Ideea acestei comparații mi-a venit citind un articol de opinie al unui student publicat în Harvard Political Review, în care vorbește de „alabamaficarea Americii” sub conducerea lui Donald J. Trump. Nu împărtășesc această opinie, însă un paragraf spune multe:

Leaders in all three branches of Alabama’s government are either under investigation or have been recently removed from office. After using his position to obtain over $1.1 million in financial favors, Mike Hubbard, the former speaker of the Alabama House of Representatives, was convicted of 12 felony corruption charges in July 2016. He has been described by many as “the most powerful man in Alabama,” a state where the governor has relatively little authority and the legislature holds all the cards—a simple majority is all that is required to override most vetoes. The Hubbard trial was full of fireworks, including testimony from former Governor Bob Riley, but ended in a sentence of only four years in prison.

Articolul2 continuă cu discuția despre tradiția de a se opune reglementărilor federale, incluzând acțiuni chiar și ale reprezentanților Curții Supreme din Alabama, cu acțiunile de lobby (sau trafic de influență?) din Montgomery și cu câteva caracteristici socio-politice ale locului.

Aceste acțiuni (aici exemplificat cu Alabama și România) ar trebui să ne facă să ne punem câteva întrebări, având în vedere procesul de integrare europeană, în sensul că scandalurile europene la nivel înalt s-ar putea să fie la fel de mari ca cele americane, dar s-ar putea să nu fie diferențe foarte mari la nivelul statelor.

sursa imagine: handcuffs/Shutterstock.com
  1. Dincer, O.; Johnston, M.; 2014, decembrie 1, Measuring Illegal and Legal Corruption in American States: Some Results from the Corruption in America Survey, Edmond J. Safra Center for Ethics []
  2. Pendergrass, D., 2017, 4 februarie, The Alabamafication of America, Harvard Political Review []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.