Ghid pentru a verifica un site de turism
Scandalul recent al unei agenții de turism care și-a păgubit clienții nu a rămas fără reacții, însă cele mai bune metode de a preveni viitoare astfel de acțiuni sunt reprezentate de informare și responsabilizare.
Am primit de TRUSTED.ro un set de sfaturi pentru a verifica un site de turism înainte de a plasa comanda pentru un bilet de avion sau pentru un pachet turistic. Clienții păgubiți de agenție plătiseră și peste 1.500 de euro, ceea ce arată nevoia de informare și de folosire a unor surse credibile. După informațiile primite, este al treilea caz din ultimii doi ani în care o agenție își lasă turiștii fără vacanțe.
Atașez mai jos informațiile nealterate cu metodele recomandate de TRUSTED.ro, un proiect al Galei Premiilor eCommerce, Legi-Internet.ro și Asociația Pro Consumatori, trei stakeholderi neimplicați în activități de comerț electronic.
La ce să fie atent clientul când verifică un site de servicii turistice
Un site de turism respectabil care vinde bilete și vacanțe:
- Deține o licență valabilă emisă de Autoritatea Națională pentru Turism și o afișează pe site (sau precizează pe site numărul acesteia). Este important ca accesul la licență să fie foarte ușor pentru client; ideal ar fi să existe un link direct de pe prima pagină.
- Deține o poliță valabilă privind asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității sau falimentului agenției de turism. Polița trebuie reînnoită anual. Ar trebuie să existe aceleași condiții de vizibilitate ca mai sus.
- Oferă clientului un exemplar al contractului de prestări servicii turistice, în momentul cumpărării pachetului de servicii turistice. Contractul poate fi transmis și prin e-mail și nu trebuie semnat de părți. Fiind vorba de un contract de adeziune, și acesta ar trebui sa fie disponibil online, pe pagina furnizorului de servicii turistice.
Alte moduri în care poți verifica un site turistic
Un client obișnuit poate face propriile verificări înainte de a achiziționa un pachet turistic sau un bilet de avion. Cu cât este mai scumpă călătoria, cu atât clientul trebuie să fie mai atent, mai ales dacă nu a mai cumpărat vreun serviciu de la acea agenție.
- Găsește toate detaliile despre firmă în pagina de contact. La Trusted.ro, le cerem magazinelor care dețin Marca de Încredere să aibă în pagina de contact, printre altele: denumirea firmei, datele de înregistrare la Registrul Comerțului sau ANAF, capitalul social și adresa.
- Verifică opiniile altor clienți despre firma respectivă pe site-uri specializate. Mai multe studii europene și americane recente arată că oamenii capătă încredere dacă află opinia altor consumatori. Fie că vă uitați pe site-uri specializate pentru turism, de tipul TripAdvisor.com sau Booking.com, fie că verificați opiniile pe site-uri specializate românești, cum este sistemul nostru Opiniideincredere.ro, ar fi bine să aveți încredere în opinii care sunt gestionate obiectiv de altă parte decât de firma care le primește.
- Îi răspunde cineva în timp util la e-mail sau la telefon. Un contact ne-intermediat cu un angajat al firmei de turism este recomandat, înainte de a plasa comanda pe site. Astfel, clientul poate observa cât de rapizi sunt oamenii care lucrează acolo, ce ton folosesc în comunicare, dacă au răspuns la întrebări etc.