Irlanda și Luxemburg, în atenția Comisiei Europene

Irlanda și Luxemburg, în atenția Comisiei Europene cu privire la taxarea Amazon și Apple

Politica Uniunii Europene privind ajutoarele de stat se îndreaptă împotriva a două state care nu au reușit să respective principiile concurenței. Este vorba de Irlanda și Luxemburg în legătură cu beneficiile acordate Apple și Amazon.

Irlanda și Apple

După ce în vara lui 2016 a fost publicată decizia care constanta că beneficiile fiscale oferite de Irlanda companiei Apple erau ilegale conform reglementărilor europene privind ajutoarele de stat, compania americană fiind favorizată prin plata mai puținor taxe față de alte companii, a venit momentul chemării Irlandei în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru neexecutarea deciziei.

Irlanda trebuie să recupereze de la Apple, conform deciziei autorităților europene, până la 13 miliarde de euro în ajutor de stat acordat ilegal. Nu numai că a fost depășit calendarul pentru executarea deciziei, dar Irlanda nu a recuperat nicio parte din ajutorul necuvenit, încă aflându-se în stadiul în care calculează suma exactă a ajutorului acordat Apple.

Argumentul părții irlandeze este că a contestat decizia Comisiei în fața Curții de Justiție și așteaptă rezultatul acestui caz.

Luxemburg și Amazon

250 de milioane de euro a primit amazon ca beneficii necuvenite din partea Luxemburgului sub forma unor beneficii fiscale. Prin aceste beneficii ilegale, Amazon a putut să plătească de patru ori mai puține impozite decât alte întreprinderi locale supuse acelorași norme fiscale naționale, ilegal conform reglementărilor europene.

Comisarul european pentru politica privind concurența, Margrethe Vestager, a amintit că „statele membre nu pot să acorde grupurilor multinaționale facilități fiscale selective de care nu pot beneficia și alții”.

Reglementarea Luxemburgului a permis Amazon plata unor redevențe de la companie Amazon supusă taxării către o companie Amazon nesupusă taxării, ambele înregistrate în Luxemburg, fiind reduse considerabil profiturile taxabile și încălcând principiul concurenței depline.

Acum, Luxemburg trebuie să recupereze ajutorul acordat ilegal pentru eliminarea distorsiunilor asupra concurenței create prin ajutorul de stat.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.