Comisia Europeană a publicat evaluarea dosarelor pentru Agenția Europeană a Medicamentelor
Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Suedia candidează pentru relocarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA).
Comisia Europeană a publicat pe 30 septembrie o evaluare a aplicațiilor depuse de fiecare stat membru, fără a face un top al celor mai bune sau al celor mai puțin bune aplicații, pentru a servi discuțiilor politice din Consiliu de luna aceasta. Decizia finală privind relocarea Agenției va aparține Consiliului (Consiliul Afaceri Generale) și va fi luată în noiembrie 2017.
Trei documente au fost publicate de Comisia Europeană:
- un sumar al evaluării individuale a aplicației – link;
- o evaluare generală cu o privire de ansamblu – link;
- grila de evaluare individuală a dosarului – link.
În timp ce acasă Guvernul României se luptă cu multinaționalele, în dosarul de aplicație se laudă cu oportunitățile de locuri de muncă pe care le oferă companiile multinaționale în România. La o privire generală, vedem că Guvernului României nu prea îi place să fie specific, neindicând prea multe informații, precum locuri, capacitate și calitate pentru diferite servicii.
Aplicația este și plină de multe promisiuni, de la angajamente ale Primăriei Capitalei la angajamente ale executivului și de trecerere în planul secund a amărâților de contribuabili. Nu îmi place că România se alătură statelor care abundă de secretomanie, cu informații confidențiale și cu beneficii adiționale neprecizate, prin urmare felicit state membre care prezintă oferta transparent.
Transportul public rămâne o mare problemă vizibilă conform evaluării, iar companiile de stat sunt puse în multe promisiuni descrise cu „excelent” și alte calificative, subestimând timpul necesar transportului public. Când vine vorba de servicii sociale publice sau private, referindu-se la locurile pentru copiii personalului EMA, informațiile specifice privind disponibilitatea acestora nu sunt oferite.
În privința avantajelor, sunt evidențiate câteva lucruri costul redus de trai, disponibilitatea Guvernului de a sprijini relocarea inclusiv prin înființarea unui departament operațional (Departamentul pentru Servicii de Sprijin pentru Relocare) și alte avantaje ale orașelor mari.
La o privire generală, aplicația este mai bună față de altele publicate. Dar promisiunile nu te încălzesc cu nimic, când imaginea pe care o ai nu este prea bună sau când tot rămâi în ultimul sfert. Sunt curios care va fi deznodământul relocării.
Între timp, mi-ar plăcea să văd câteva persoane dintre cei care verifică adevărul din anumite afirmații să scotocească prin oferta (link) trimisă de România pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentului. Câteva afirmații mi se par incredibile și ar fi genial de-ar fi așa de incredibile.
Recomand lectura!