Inițiativă cetățenească pentru conectare feroviară a capitalelor din UE

Inițiativă cetățenească pentru conectare feroviară a capitalelor din UE

Organizatorii unei inițiative cetățenești europene solicită Comisiei Europene să vină cu un act legislativ pentru facilitarea conectării tuturor capitalelor din UE cu linii ferovarie de mare viteză, fie prin legarea legăturilor existente, fie prin construcția unora noi acolo unde nu există. Propunerea a fost înregistrată de Comisia Europeană și urmează să fie analizată. Acum, organizatorii inițiativei au șase luni la dispoziție să înceapă colectarea celor un milion de semnături necesare care, dacă vor fi adunate, respectând o acoperire geografică de cel puțin șapte state membre, vor obliga Comisia Europeană să reacționeze privind preluarea sau nu a acestei inițiative.

Din argumentația inițiatorilor, călătoria cu trenul este sigură și sustenabilă, oferind o alternativă comfortabilă zborurilor medii. Mai mult, este o variantă inclusivă și accesibilă, pe lângă faptul că are o contribuție la dezvoltarea economică și asigură coeziune socială. Pe de altă parte, rețeaua de linii de mare viteză din Europa are doar 11.500 de kilometri și face legătura între un număr limitat de state membre (în particular Franța, Germania, Italia și Spania). Țările est europene și cele occidentale mici nu fac parte din rețeaua europeană de mare viteză, capitalele acestora nu sunt conectate, iar regiunile și țările respective suferă. Mai mult, este și un motiv cu care se confruntă țările vestice din Uninea Europeană – creșterea numărului de pasageri, de unde și nevoia unui upgrade.

Inițiativa aparține unor cetățeni din Olanda. Această țară a început să dezvolte linii de mare viteză abia din 2009. Aceștia argumentează că astfel s-ar putea crea conexiuni de două ore cu trenul între Amsterdam și Hamburg, între Amsterdam și Frankfurt sau în două ore și jumătate între Amsterdam și Berlin. Aceștia amintesc că până în 2008 o călătorie de 625 de kilometri între Barcelona și Madrid avea nevoie de șase ore și jumătate, dar după conectarea celor două orașe cu o linie de mare viteză timpul a fost redus la două ore și jumătate, proiect realizat cu un sprijin din partea fondurilor Uniunii Europene.

Este o idee cu potențial, rămâne de văzut în ce măsură dezvoltarea ei va atrage și interesul est-european. Harta feroviară a Uniunii Europene se oprește la intrarea în România. Persoane care doresc să călătorească cu trenul spre Istanbul preferă să iasă din Uniunea Europeană și să ocolească pe la sud decât să se confrunte cu experiențele oferite de CFR, în multe locuri oferind viteze mai mici și condiții de călătorie mai proaste ca în momentul înființării căilor ferate în România. În urmă cu o lună, am avut surpriza ca nici măcar întârzierile să nu mai fie anunțate, deși erau la fel de mari ca durata călătoriei.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.