Încă nu e prea târziu să amânați alegerile și să salvați vieți!

Încă nu e prea târziu să amânați alegerile și să salvați vieți!

Capacitatea de testare este mult în urma realității răspândirii SARS-COV-2. Oamenii mor acasă după ce se simțeau bine cu câteva zile înainte sau credeau că au o răceală obișnuită fără să știe de ce. Morții nu sunt verificați de COVID-19, nici nu ai cu cine. Mai mult, înmormântările acestora se desfășoară în mod uzual, fără măsuri suplimentare de siguranță. Locuri la terapie intensivă nu mai sunt în numeroase locuri din țară. Datele reale nu mai sunt transmise, astfel încât să nu strice numărătorii oficiale. Vinerea, sâmbăta și duminica, testarea este la fel de anemică ca acum opt luni.

Orașe care au ajuns să aibă 1% infectați rămân necarantinate. În esență, decizia este încă luată pe criterii arbitrare, strict politice. În Cluj-Napoca, de exemplu, deși oamenii locuiesc în oraș, incidența a fost scăzută din pix. Este același joc birocratic, tipic comunist, în care totul se aranjează pe hârtie cu decizii politice arbitrare. Schimbăm populația, mai spunem că facem eforturi și amânăm cu orice preț minime decizii de carantinare. Și Bistrița a ajuns la 9 cazuri la mie, asta înseamnă că realitatea este mult mai gravă. Iar măsurile de carantinare întârzie. Ceea ce este și mai penibil este că apare o nouă definiție a carantinei românești, căci este mult diferită față de ce înseamnă carantină în celelalte state europene. În carantina românească, poți face aproape orice, măsurile neavând nicio logică în spate care să sprijine combaterea răspândirii virusului. Știința este înlocuită de politruci guvernanți cu obscurantism.

Zece oameni care au căutau o speranță împotriva COVID-19 la terapie intensivă au murit peste weekend într-un spital public de urgență. Nu au murit din cauza COVID-19, ci din cauza proastei aplicări a măsurilor de siguranță. Ce sunt acelea protocoale este o bună întrebare în sistemul administrativ românesc. În loc să se salveze de COVID-19, au murit din cauza flăcărilor care au cuprins salonul în care aceștia erau încuiați. Ați citit bine, încuiați. Ulterior, s-au descoperit și alte improvizații. Secția ATI pentru COVID-19 a fost dezvoltată strict în perioada pandemiei, cu un singur guvern, cu un spital județean aflat de la alt partid și cu vreo opt așa-ziși manageri care au trecut pe acolo, pentru sinecuri de la mai multe partide, în opt luni de pandemie.

La două săptămâni după comemorarea a cinci ani de la Colectiv, mediul politic a rămas nepăsător în fața acestei tragedii. Populisme peste populisme: primarul municipiului face cetățean de onoare un medic a cărui speranță de viață este acum la un spital militar belgian, partidele anunță că suspendă campania electorală câteva zile, dar fac din subiect campanie, ministrul responsabil de sănătate ne acuză pe toți că suntem vinovați pentru tragedie. Niciun responsabil politic nu și-a dat demisia. Niciunul, există doar o demisie, doar un manager de spital pus de partid acolo și-a dat demisia două zile mai târziu. Despre reforme în sănătate, glume multe în programele partidelor care se pregătesc de alegeri pe 6 decembrie.

Până pe 6 decembrie, vom întrece Polonia la numărul de victime ale COVID-19, deși populația României este la jumătate. Față de Polonia, noi nu avem nici carantinarea lor, nici capacitățile lor (peste 20.000 de paturi ATI), nici pregătirea lor în sistemul medical, dar avem alegeri, avem campanie electorală.

Sunt niște alegeri care se desfășoară, deși puteau fi amânate fără probleme pentru începutul primăverii, unde exista speranța că cei care o pățeau puteau avea acces la un vaccin. Acum nu există speranța pentru cei care se îmbolnăvesc acum. Lupta cu COVID-19 se dădea pe trei fronturi: câștigat timp pentru vaccin, limitarea răspândirii virusului și evitarea colapsului sistemului de sănătate. România nu participă pe niciunul dintre aceste trei fronturi. Oricum nu putem vorbi de alegeri la standarde democratice în organizarea alegerilor când în emisfera nordică doar un stat din Asia Centrală mai face alegeri în decembrie (dar ei au mai puține cazuri oricum de COVID-19). Iar cei care guvernează acum, fie aflați la putere, fie în opoziție, vor avea mulți morți pe conștiință, chiar dacă avem dubii cu privire la conștiința responsabilității acestora.

Încă nu e prea târziu să amânați alegerile și să salvați vieți!

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.