2020, anul vaccinării pe listă cu prioritate pentru protipendada de stat

2020, anul vaccinării pe listă cu prioritate pentru protipendada de stat

Angajații ministerelor sunt prioritari la vaccin în România.

Ministerul Sănătății a trimis către toate ministerele din Guvern o circulară prin care cere ca fiecare instituție să întocmească liste cu angajații care doresc să se vaccineze cu vaccinul anti-Covid care va veni în România la finalul lunii decembrie. (Digi24)

Este important să lămurim de la început o chestiune: administrația publică nu este o categorie prioritară pentru vaccinare, ținând cont de specificul activității. Poate să mai stea fără probleme câteva luni în condiții de telemuncă, nu are niciun impediment în acest sens. S-a inventat telefonul. Există sisteme IT, există acces la internet, există semnătură electronic, există comunicații electronice, nu există niciun argument pentru care ministerele să ofere angajaților acestora prioritar vaccinul anti-COVID-19. Chiar și registratura fizică își poate desfășura activitatea în siguranță, cu mască, dezinfectant și programări. Se repetă ce s-a repetat în fiecare zi de pandemie: în timp ce unii trebuie să respecte reguli draconice, alții sunt deasupra lor pentru că sunt de partea partidului.

Circularea respectă nu are sens într-o țară care luptă împotriva COVID-19.

Mai mult, personalul din instituțiile aflate în subordinea ministerelor este considerat prioritar în viziunea Ministerului Sănătății. În același timp, personalul din subordinea autorităților locale și județene, care interacționează și mai mult cu cetățenii, nu este pe lista cu priorități. Administrația centrală nu are niciun motiv pentru a fi deasupra, nici epidemiologic, nici sanitar, nici ocupațional, nici politic, nici moral. Angajații ministerelor, demnitarii și înalții funcționari publici sunt pe lista aceea pur politic.

Sunt acolo pentru că sunt protipendada de stat. La fel cum ÎPS Pimen și primarii partidului au fost transportați cu elicopterul, cu prioritate, la cele mai bune spitale din țară pentru a fi tratați.

Într-o țară normală, responsabilii de acea circulară ar fi trebuit să își dea demisia după această prioritizare. Nu pentru că populația generală, în care vor intra și cei vulnerabili fără acces la multiplele liste care se fac peste tot, nu va avea acces la vaccin, ci pentru că viața unui angajat al unui angajat al unui minister nu este mai importantă ca viața oricărei alte persoane din țară.

Pe lângă acest lucru, încă nu știm dacă, diferit față de alte țări unde contează cetățeanul, dacă guvernul negociază și în particular cu companii pentru accesul la vaccin.  Cele 10 milioane de doze anunțate vor ajunge, probabil, pentru cel mult 5 milioane de persoane. Restul de 75% din populație este, în acest moment, în afara potențialului acces la un vaccin. Iar din acest motiv vor muri oameni, căci sunt multe persoane vulnerabile fără acces la un diagnostic, deci „populație generală”.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.