În SUA, o profesoară imobilizează o elevă atentatoare de clasa a VI-a

Problema armelor în SUA: profesor imobilizează atacator de clasa a VI-a

Regimul accesului la arme, controlului armelor și răspunderii pentru folosirea lor în Statele Unite ale Americii generează nu doar atacurile în masă în care mor de fiecare dată zeci de oameni în locuri de neimaginat în Europa, China sau în alte locuri de pe planetă, ci și situații de-a dreptul absurde precum cazul descris aici: un profesor imobilizează un elev de clasa a VI-a care a început să tragă în interiorul școlii.

Cazul următor a avut loc în Rigby, o localitate de aproape 4.000 de locuitori, din statul Idaho, în nord-vestul SUA. A avut loc la o școală gimnazială. O elevă de clasa a șasea a adus la școală o oarmă și a început să tragă cu ea. A rănit trei persoane după ce a fost dezarmată de profesoară. Doi alți elevi și un custode au fost răniți, dar vor supraviețui. Nu este cunoscut motivul atacului și nici de unde eleva a procurat arma cu care și-a împușcat colegii. În loc să scoată caietele din ghiozdan, a scos o armă și a început să tragă. (CBS News)

Idaho, cunoscut pentru frumusețile sale naturale, este unul dintre statele SUA cu cele mai libere condiții pentru portul armelor. Adulții de peste 18 ani pot purta în mod liber arme, fără permis, dacă nu au fost condamnați sau nu au această interdicție. Cu o populație de mai puțin 1,8 milioane de locuitori, dar cu o dimensiune relevantă, Idaho este pe locul 44 în SUA în privința densității populației. Aceste condiții reprezintă un factor favorizant pentru acest regim liber pentru arme.

Cazul accesului copiilor la arme ridică probleme serioase privind siguranța în școli. Tema armelor în școli este subiect de dezbatere în legislatura statală, însă proiectele de legi în această direcție au puține șanse de a trece și nu vor fi aprobate în acest an. (Idaho Ed News)

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *