Anul european al căii ferate și Connecting Europe Express
2021 este declarat Anul european al căii ferate, într-o mișcare de a aduce în atenție rolul căilor ferate de a conecta oameni și afaceri într-un mod sigur și sustenabilă. În plan european, căile ferate se confruntă cu multe provocări, în principal infrastructura învechită și lipsa interoperabilității. China oferă un exemplu în privința evoluției rețelei de căi ferate de mare viteză, ceea ce nu se întâmplă în Europa.
Atunci când sunt electrificate, căile ferate emit mai puțin dioxid de carbon față de transportul rutier sau aerian. În Europa, doar 0,4% din emisiile de gaze cu efecte de seră rezultate din activități de transport provind de la transportul feroviar. Este și singura modalitate de transport care între 1990 și 2017 și-a redus emisiile și consumul de energie, apelând din ce în ce mai mult la regenerabile. În privința siguranței, fatalitățile sunt cele mai mici în cazul trenurilor, depășite doar cele cele din sectorul aviatic. Mai mulți oameni mor în accidente ale microbuzelor, mașinilor și motocicletelor.
Pentru a oferi un semnal în privința rolului căilor ferate, Anul european al căii ferate vine și cu o colaborare industrială, Connecting Europe Exptress. Acest tren va trece prin 26 de țări în 36 de zile în această toamnă. Ruta a fost anunțată pe 9 mai. Începând cu 2 septembrie din Lisabona, Connecting Europe Express va trece prin 40 de orașe din 26 de țări, urmând să ajungă pe 7 octombrie în Paris. Connecting Europe Express va parcurge 20.000 de kilometri, va opri în 70 de stații și va trece 33 de frontiere în drumul său.
Puteți vedea mai jos harta pe care o va avea această linie care va uni simbolic Europa de la vest la est și de la sud la nord, urmând un proiect de avengură europeană abandonat în perioada interbelică și în timpul Războiului Rece.
Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul Connecting Europe Express: connectingeuropeexpress.eu.