Împotriva exploatărilor miniere pe Lună?

Împotriva exploatărilor miniere pe Lună?

Există în acest moment mai multe proiecte care urmăresc exploatarea metalelor rare de pe Lună. Iar metalele rare (de pe Pământ) nu sunt singurele elemente care sunt atractive pe Lună, cel mai apropiat punct spațial extraterestru la care avem acces în prezent. Materiale de construcții, heliu3, hidrogen, silicon, titaniu, metale prețioase, oxigen și altele se găsesc în cantități atractive pe satelitul Terrei. După fazele actuale de explorare, exploatarea acestora este în plan. Deja mai multe proiecte ale Statelor Unite, Rusiei și Chinei urmăresc exploaterea resurselor disponibile pe Lună. De ajuns se ajunge acolo – cel puțin prin dispozitive controlate de la distanță. Doar în 2019 trei țări au trimis misiunii către lună (China, Israel și India), China reușind chiar cu succes să își trimită roboțelul. De asemenea, Uniunea Europeană va trimite în colaborare cu NASA primii astronauți europeni pe Lună.

Dacă la nivelul de discuție intelectuală problema care se pune ține fie de revendincările de pe Lună (până la urmă, dreptul Lunii este doar o ipoteză până la confruntarea cu realitatea competiției geostrategice pământești – doar să ne imaginăm un al treilea război mondial început datorită unor conflicte pentru resursele Lunii), fie de problema colonizării și comercializării sale (altfel ar avea mai puțin succes filme precum Don’t Look Up), în practică vorbim de o mare problemă de gestionare a riscurilor. Încă nu știm prea multe despre interacțiunile și influențele între Lună și Pământ. Știm despre impactul asupra mareelor, despre ghinionul pe care îl vor avea practicanții surfului. Putem estima impactul asupra broaștelor țestoase, dar, când vine vorba de pământenii umani, impactul s-ar putea să fie mai greu de acceptat decât existența virusului SARS-COV-2. Exploatarea resurselor Lunii oferă beneficii, doar să ne gândim la echipamentele care vor putea fi dezvoltate la prețuri decente pentru a ne conecta la Metavers sau pentru înarmare. Dar nu știm care sunt limitele colonizării Lunii. Nu știm când vom începe să destabilizăm rotația Terrei. Nu știm de câți munți de deșeuri post-exploatarea este nevoie pentru a provoca schimbări climatice extreme pe Pământ sau de câte transporturi de materiale către Pământ este nevoie pentru a afecta stratul superior al atmosferei noastre.

Și în tot acest scenariu SF-realist apar argumentele politice. În esență, vei putea să zici că ești de dreapta sau de stânga în funcție de poziția ta politică față de exploaterea resurselor Lunii. Politicienii și guvernele vor avea de luat decizii importante privind atribuirea de resurse pentru aventuri cerești, dar și de gestionat utilizarea acestora. Toate acestea vin și cu riscuri sociale, economice, politice, ambientale, unele care se vor lăsa, ca alte dileme politice, cu întrebări existențiale. Poate mai puține probleme sociale, căci vor munci roboți, dacă umanitatea rezistă. Luna, o nouă frontieră, aceeași frontieră.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *