Ce procent din PNRR va ajunge în buzunarele lui Bill Gates?

Ce procent din PNRR va ajunge în buzunarele lui Bill Gates?

Planul național de redresare și reziliență își propune investiții masive în digitalizare și tehnologii verzi. Pentru tehnologii verzi, Comisia Europeană deja a anunțat un proiect de un miliarde de euro cu un startup deținut de Bill Gates. Pentru digitalizare, marele sisteme digitale vor trebui să folosească o infrastructură digitală. Principalii furnizori sunt Microsoft, Amazon și încă câteva corporații similare. Indirect, vor ajunge considerabil la acțiunile domnului Bill Gates.

Bill Gates este doar un simbol pentru a ridica o problemă mai amplă: creșterea dependenței sistemului administrativ, economic, social, politic și cultural de câteva mari corporații. Mai mult, este un semnal de alarmă pentru lipsa diversificării providerilor, asupra privatizării sistemelor publice și, mai ales, asupra sistemului rentier dezvoltat de Apple, Microsoft, Google, Amazon și alții. Economia liberă pe care o Adam Smith o promova tinde să se transforme în cele mai mari coșmaruri pe care fondatorul economiei de piață moderne le avea. Deja miliarde de oameni au deciziile economice și politice puternic influențate de câteva companii globale, adesea fără vreun sistem de alertă și control democratic. Urmează supunerea economiei aceluiași sistem.

Acum câțiva ani, Adobe a blocat accesul la serviciile sale digitale (cloud și tot ceea ce era pe abonamente) pentru Venezuela. Motivul a fost strict unul politic, unul ce ținea de neînțelegerile între Statele Unite și Venezuela. Cetățeni, afaceri și organizații s-au trezit fără acces la Adobe. Compania beneficia de protecția necesară în jurisdicția ei. Cei afectați au plătit și au luat și țeapă pentru motive ce nu aveau nicio treabă cu aceștia.

Administrarea privată a sistemelor publice este un sistem intens promovat de instituțiile Uniunii Europene, în lipsa unei opoziții politice reale în ultimii 20 de ani. Riscul este să intri pe o stradă cu un singur sens în care instituțiile publice îți oferă servicii digitale condiționate de folosirea unui sistem de operare, de un anumit tip de smartphone, cu datele tale găzduite de o anumită companie, cu acces deschis tuturor celor care respectă anumite standarde, extinzând acest sistem către alte sisteme publice și private. Rezultatul final va fi un stat capturat, instituții captive, fidelizarea unui sistem rentier care nu răspunde în fața nimănui, o economie dependentă de modul în care sunt guvernați acești mari furnizori.

Ca cetățean, taxele tale vor merge pentru plata acestor servicii fără să ai posibilitatea de a alege și de a decide dacă dorești să fie administrate serviciile publice de către o entitate publică sau externalizate către o companie care va avea și ea acces la situația creditelor tale, la vaccinarea ta anti-COVID-19, la călătoriile tale, la timpului petrecut în interacțiunea cu instituțiile statului, timpul petrecut pe Facebook și, de ce nu, chiar opțiunile politice, preferințele economice și obiceiurile de zi cu zi.

Bine ai venit în neofeudalism, unde iobăgia este globală, iar libertatea nu există! Pentru a reduce riscurile unui astfel de sistem este important să te asiguri că sistemul public oferă o alternativă sistemelor rentiere private, mai ales că primul răspunde în fața votului tău. Votezi partidele care ajung la guvernare, care au o viziune pentru administrarea sistemelor publice, în timp ce nu poți vota Amazon, Facebook, Apple sau Microsoft, nici nu poți avea un cuvânt de spus în deciziile acționarilor acestora.

P.S.: Există și alternative libere, open source, compatibile pentru majoritatea produselor și serviciilor oferite de Microsoft, Google, Amazon și altele.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *