Ideile din Țara lui Andrei prind viață

Competiția de proiecte „Idei din Țara lui Andrei” și-a desemnat câștigătorii sesiunii de vară, zece proiecte primind finanțare pentru a fi implementate de către persoanele și echipele de proiect care au găsit idei inovative prin intermediul cărora să schimbe în bine comunitatea în care trăiesc.

Zece idei reușesc să combine inovația cu utilitatea și să ofere soluții reale pentru comunități. Proiectele pun accentul pe responsabilitate civică, cultivarea culturii locale prin teatru, ajutor pentru persoanele care suferă pierderi în familie, suport pentru terapii, reciclare, bullying, energie neconvențională și nu numai.

Să facem cunoștință cu cele zece idei:

Ferma Horea – de la teorie la practică

Proiectul își dorește să redeschidă o veche fermă ecologică a școlii și să faciliteze practica eficienta în cadrul orelor de specialitate din domeniul veterinar și totodată elevii vor avea o alimentație mai sănătoasă prin consumul regulat de lapte proaspăt și natural.

Cultivarea culturii locale prin teatru

Am auzit cuvântul magic „teatru” și chiar îmi doream să văd despre ce este vorba. Dacă mai adăugăm și cultură locală, atât de importantă pentru consăteni, ideea surprinde într-un mod plăcut dorința de cultivare.  Căminul Cultural din Tinca va avea o trupă de teatru, va permite persoanelor talentate să realizeze reprezentații în fața localnicilor și nu numai. Fiind dotat în acest fel, sustenabilitatea sa poate continua cu susținerea cercurilor literare ale elevilor de liceu.

Împreună pentru educație: ARCA lui Goga

Atitudine, responsabilitate civică și acțiunea sunt câteva dintre elementele cheie unui proiect de succes pentru tinerii din ziua de astăzi. Tinerii au idei, au nevoie de experiență, iar ARCA este pregătită să îi ajute în dezvoltarea proiectelor acestora. Proiectul oferă sesiuni de învățare nonformală pe tema managementului de proiect și scrierii acestuia, traininguri, sesiuni de mentorship și mult nonformal, adică exact ceea ce avem nevoie pentru a face pasul către viitor.

Copiii din Suceava învață să trăiască după moartea unui părinte sau frate

Anual, în județul Suceava, cel puțin 300 de copii (minori) suferă o pierdere devastatoare (mama, tata, bunic(a), frate sau sora) și au nevoie de sprijin emoțional pe care nu îl găsesc nici la școală, nici acasă. Ajutorul de specialitate (psihoterapie)  îi ajută să parcurgă sănătos lunile de doliu, se evită îmbolnăvirile sau depresiile grave și cresc șansele unei reintegrări sănătoase în societate. Organizatorii își propun realizarea unei campanii de informare și conștientizare, precum și oferirea ajutorului pentru cel puțin 100 de copii.

Există speranță

În România, nu există în prezent nicio facilitate care să ofere copiilor cu epilepsie de vârstă preșcolară șansa de a beneficia, în siguranță, într-un singur loc de educație, de terapiile de care au nevoie și de programe de socializare. Asociația pentru Dravet și alte Epilepsii Rare vrea să deschidă în 2013 centrul de zi “Există Speranță”, unde 25 de copii vor beneficia, integrat, de terapiile necesare, de programe de socializare, educație și de suport.

Dintre aceștia, 5 vor fi cazuri sociale, iar alți 25 de copii vor putea frecventa centrul doar pentru terapii individualizate. Totodată, părinții se vor putea organiza, la sediul centrului, în grupuri de suport, vor putea primi mai multe informații despre această boală și vor putea participa la ședințe de consiliere psihologică.

Abilități de viață pentru copii și tineri cu autism

Proiectul își propune să sprijine dezvoltarea abilităților funcționale de viață independentă a 30 copii și tineri cu autism, pe o perioadă de 9 luni Săptămânal, prin metode alternative de învățare, beneficiarii vor învăța și exersa comportamente de servire, preparare, dar și de achiziționare de produs. La finalul proiectului, beneficiarii vor avea deprinderi de viață independentă de autoservire, dar și de relaționare în situații specifice.Totodată, 30 de tineri își vor dezvolta și abilitățile vocaționale.

Upside Down – accesorii din materiale neconvenționale

Prin intermediul acestei inițiative, organizatorii își propun să reducă cu 10% cantitatea de deșeuri nedegradabile care ajung în gropile de gunoi din Iași, să promoveze conceptele de Upcycling și Recycling prin patru workshopuri destinate liceenilor și să creeze un loc de muncă.

În continuare, citez din descrierea proiectului:

În orașul Iași, sistemul de management al deșeurilor este incomplet. Pentru materiale precum bannere uzate, camere de cauciuc, ambalaje Tetra-Pak și materiale textile rebut nu există un sistem eficient de administrare. Acestea sunt aruncate în gropile de gunoi, uitate într-un depozit sau arse.

Teoria noastră a schimbării este că DACĂ folosim deșeurile și rebuturile într-un mod creativ, în așa fel încât să oferim o alternativă la produsele prezente pe piață, care nu sunt prietenoase mediului, ATUNCI contribuim la reducerea cantității de deșeuri ce va fi depozitată în gropile de gunoi.

În atelierul de producție, Upside Down transformă materialele menționate în produse noi, utile și atrăgătoare, ca genți, portofele, huse pentru gadget-uri și alte accesorii.

Călărași ECOmunitatea ta!

Printre obiectivele acestui proiect se află realizarea unei campanii de conștientizare în privința reciclării, realizarea unei „hărți a reciclării” pentru Călărași, implementarea unui sistem de colectarea selectivă într-un grup pilot de 20 scări de bloc, realizarea unei campanii directe de informare și nu numai.

Panouri solare – energia viitorului

Proiectul își propune să aducă prin această metodă apă caldă celor aproape 900 de copii care frecventează cursurilor școlilor și grădinițelor din Mănești, pacienților dispensarului comunal, cetățenilor care vin la primărie sau la postul de poliție pentru a-și rezolva problemele și angajaților instituțiilor publice locale. De asemenea, 180 de elevi, preșcolare și părinți vor fi informați într-un seminar în privința utilizării energiilor alternative.

„Bullying” – de la hărțuirea verbală la hărțuirea fizică în rândul copiilor

Fenomenul de „bullying” capătă o atenție din ce în ce mai mare și în țara noastră. Să vedem ce își propun organizatorii:

Obiectivul principal al proiectului este: creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele negative ale fenomenului “bullying”, respectiv creşterea nivelului de informare a copiilor, a părinţilor, a cadrelor didactice, a ONG-urilor asupra necesitții implicarii în prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

În cadrul proiectului vom dezvolta un pachet educational împreuna cu experți în psihologia copilului, pe care îl vom aduce în atenția copiilor și cadrelor didactice odată cu întâlnirile directe pe care le vom organiza în 20 de unități de învățământ din București, timp de 5 luni.

Sunt zece idei ale căror efecte vor rămâne în comunitate, ajutând pe termen scurt sau lung oamenii în diferite modalități. Puteți citi mai multe despre câștigătorii sesiunii de vară a finanțărilor proiectelor prin intermediului granturilor oferite de Petrom prin Idei din Țara lui Andrei aici.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.