Grecia: investiții în rețeaua de irigații

Grecia: investiții în rețeaua de irigații

Una dintre propunerile de investiții ale Greciei include investiții în rețeaua națională din irigații prin parteneriate public-privat. Acestea au fost aprobat de Bruxelles, cu angajamentul respectării normelor relevante.

Scopul acestei investiții este de a îmbunătăți și moderniza cadrul național agro-ambiental, de îmbunătățire și remediare a solului. O gamă largă de îmbunătățiri sunt așteptate: competitivitatea sectorului agricol, disponibilitatea de apă, raționalizarea cosnumului de apă, reducerea riscurilor de deșertificare, conservarea și protecția biodiversității și a habitatelor naturale, printre altele. Măsura este însoțită de o reformă a cadrului instituțional, organizațional și operațional al rețelelor colective de iregații.

Toate lucrările realizate în cadrul acestei direcții presupun că lucrările trebuie să respecte următoarele principii: „toate măsurile de adaptare și mitigare climatică fezabile din punct de vedere tehnic trebuie implementate, precum și mitigarea impactului advers asupra apei, habitetelor și speciilor relevante unde sunt necesare măsuri, ii) pentru un baraj nou construit, asigurarea că nu rezultă în deteriorarea sau compromiterea atingerii unui statut bun al corporilor de apă relevante și conectate”. Evident că este de așteptat că aceste investiții vor fi conforme cu legislația europeană în domeniul mediului, apelor și nu numai.

Grecia a trimis o listă cu 18 proiecte de irigații pentru a fi construite și operaționalizate prin parteneriat public-privat, în mod competitiv. Contractele vor fi semnate până în ultimul trimestru din 2023, urmând implementare efectivă până la finalul lui 2026.

Acest caz arată că este imposibil să investești în irigații prin PNRR, cu condiția ca acest lucru să se facă respectând legislația în vigoare. Există rațiuni solide pentru care avem de respectat reglementari de mediu, de gestionare a apei, de contractare. Însă nu există incompatibilități între acestea și proiectele de investiții, atât timp cât există o cooperare loială între toată părțile și sunt luate în considerare toate aspectele legale relevante.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *