The Great Degeneration, de Niall Ferguson

Am găsit acest volum într-un book store în aeroportul din Frankfurt. Citisem un review al cărții în urmă cu câteva luni pe Wall-Street Journal și chiar îmi doream să pun mâna pe carte asta, care oferă o explicație pentru care țările dezvoltate încep să stagneze și nu îmi mai continuă procesul evolutiv, în timp ce cele în curs de dezvoltare se bucură de preluarea acestui model, chiar într-un mod mai atent. Desigur, cele din urmă par a fi la început.

The Great Degeneration

How Institution Decay and Economies Die

Istoricul britanic Niall Ferguson argumentează faptul că Vestul se confruntă cu problema unor creșteri economice mai mici ca în trecut și a unei inegalități crescânde datorită unor scăderii gradului de funcționare a patru piloni instituționali, după ce aceștia, jumătate de mileniu, au evoluat:

  • democrația reprezentativă;
  • economia liberă de piață;
  • statul de drept;
  • societatea civilă.

Trădarea contractului social al lui Burke în privința acordului dintre generații, instituții deficitare care îi forțează pe cei săraci să își ducă viața în afara legii, datoriile publice, controlul de către stat mult prea mult a economiei, domnia avocaților în locul domeniei legii (rule of lawyers instead of rule of law), complexitatea regulamentelor, declinul implicării populației în asociații sunt printre motivele evidențiate pentru marea degenerare.

În concluzie

Recomand acest volum, deoarece ipoteza analizată este bazată pe mai multe teorii celebre, autorul reușind să coreleze patru direcții care, de multe ori, sunt tratate diferit. Recomand cartea The Great Degeneration: How Institution Decay and Economies Die pentru cei pasionați de științe politice, relații internaționale și, de ce nu, economie și istorie.

Desigur, trebuie privită cu un spirit critic, căci autorul privește situația globală ca fiind Vestul versus Ceilalți (West vs Rest), nu ia în considerare faptul că ceilalți, în frunte cu China, ar putea să aibă o evoluție accelerată. De asemenea, teoriile care țin cont de cultură, geografie, religie, caracter național, industrializare sunt respinse în volum, fiind contraargumentate prea puțin. Pentru o persoană din corpul academic de la Oxford, New York University, Harvad și London School of Economics, m-aș fi așteptat la un joc argumentativ de profunzime în aceste privințe.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “The Great Degeneration, de Niall Ferguson”

Comments are closed.