10 lucruri interesante despre Iordania și Amman

 1. Țara se dezvoltă. De la aeroport până la dealurile pe care este contruită capitala, vezi construcții care se ridică: zgârie-nori, blocuri normale, autostrăzi, lărgirea aeroportului. Dacă tot am amintit de autostrăzi, ei, bine, arată mai bine ca cele de pe la noi.
 2. Dintre cei opt milioane de iordanieni, mulți cunosc limba engleză. Nu ar trebui să mă mire, dată fiind influența vestică de prin zonă: un parc realizat cu sprijinul US Aid, altul amenajat de Institutul Francez (sau Ambasada Franței?! – ați înțeles ideea), unde, în weekend, sunt oferite gratuit lecții de franceză.
 3. În pofida unui număr ridicat de persoane care cunosc limba engleză, taximetriștii nu numai că nu știu limba engleză, dar nici străzile din Amman, capitala Iordaniei. Față de taximetriștii români care se fac că nu știu străzile, ăștia chiar nu le cunosc. Și imaginați-vă ce fain este să fii în taxi cu o persoană care nu înțelege literele latine, nu cunoaște engleza și nu știe nici străzile. Oricum, poți rezolva situația și mai repede. În alt caz, am dat numărul de la recepție, a sunat acolo și a aflat informațiile.
 4. Lumea e foarte amabilă, în general. Fie că sunt turiști sau autohtoni, vei găsi pe cineva pe care să întrebi informațiile de care ai nevoie și să primești răspunsuri. Vei întâlni cu siguranță persoane care să te facă să zâmbești și care glumesc. Îmi amintesc de o frază precum Really, you’re from Romania? You look so Italian sau când un coleg a fost victima unei glume care în traducere ar veni ceva de tipul: Uită-te în jos! Ți-a căzut zâmbetul.
 5. Să nu mergi la apus la Marea Moartă. De ce? Pentru că nu ai voie să intri în apă după apus și s-ar putea să stai foarte puțin în sărata apă. În schimb, poți sta liniștit pe mal/plajă/nisip/pietriș chiar dacă soarele a dispărut. Din punctul ăsta de vedere, am avut noroc, căci am reușit să fac niște poze faine pe-nserat.
 6. În general, e curat. Am mers de la nord la sud și spre vest, iar curățenia a fost un lucru pe care l-am observat inclusiv pe străzile din oraș sau prin parcuri. Desigur, peste tot există scăpări. M-am plimbat vreo două ore pe niște străduțe mici și am văzut câteva astfel de cazuri în care mai apăreau câteva pungi de plastic.
 7. Să nu te bazezi pe Google Maps. Chiar dacă vrei să mergi prin locuri care te pot duce spre obiective turistice, nu vei găsi toate drumurile pe hărțile Google, ceea ce poate fi derutant. Dacă știi araba, rezolvi mai simplu situația, căci, așa cum am spus, localnicii te vor ajuta.
 8. McDonald’s și Carrefour te scapă de scapă de probleme. Dacă vei căuta un fast-food sau un hypermarket, ei, bine, vei găsi. Desigur, nu prea vei avea de unde să cumperi alcool, dat fiind că este interzisă distribuția sa, cu excepția unor mici magazine speciale pentru comercializarea acestuia. Bere fără alcool, vei găsi aproape oriunde. Dar ce rost are să cauți un fast-food sau un hypermarket când diversitatea gastronomică locală îți face cu ochiul? Și, credeți-mă, nu te saturi de atâtea bunătăți. Merită să mergi într-un local precum Jafra, unde vei asculta ritmuri orientale într-un ambient oriental, te vei bucura de bucătăria locală în splendoarea sa sau de aromele din narghilea. Prețurile sunt rezonabile, dar trebuie să ai cash, nu credit card.
 9. Cred că una din două mașini văzute acolo era un Hyundai. Încă un sfert erau Toyota. Concluzia mea a fost că este un loc important de export pentru producătorii sud-coreeni și japonezi de automobile. Iordania așa pare. Desigur, numărul de mașini era destul de mare, invers proporțional cu prețul la combusibil, care era între 0.6 JOD1 și 1 JOD2.
 10. Cu toate că vei găsi pe toate suvenirurile o cămilă, nu vei găsi cămile. Cu excepția unor locuri turistice precum sudul Iordaniei, unde se găsește și Petra, una dintre cele noi 7 minuni ale lumii (un loc impresionant), unde sunt folosite de beduini.
 1. aproximativ 3 lei []
 2. aproximativ 1 euro – 1,1 euro []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.