Google, campion al practicilor abuzive

Google, campion al practicilor abuzive

Google  a primit încă o amendă din partea Comisiei Europene pentru încălcarea principiilor concurenței într-o economie de piață. De data aceasta, Comisia Europeană a atras atenția asupra practicilor abuzive de pe piața de publicitate online, unde Google (Alphabet) este de necontestat, cu tendințe puternic monopoliste.

Google deține o poziție dominantă pe piața intermedierii publicității asociate cu căutările online în Spațiul Economic European cel puțin din 2006, bazată în special pe cotele de piață foarte ridicate ale Google, care depășesc 85 % pentru cea mai mare parte a perioadei.

Google a fost de departe cel mai puternic actor în materie de intermediere a publicității asociate cu căutările online din Spațiul Economic European (SEE), cu o cotă de piață de peste 70 % din 2006 până în 2016. În 2016, Google deținea, de asemenea, cote de piață în general de peste 90 % pe piețele naționale în ceea ce privește căutarea generală și de peste 75 % pe majoritatea piețelor naționale în ceea ce privește publicitatea asociată cu căutările online, unde este prezentă cu produsul său emblematic, motorul de căutare Google, care furnizează consumatorilor rezultatele căutării. – Comisia Europeană

Compania IT a abuzat de poziția sa dominantă pe piață impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu siturile internet ale terților, împiedicând rivalii Google să afișeze pe siturile respective anunțuri publicitare proprii asociate cu rezultatele căutărilor. Pentru practicile abuzive în materie de publicitate online, Comisia Europeană a amendat Google cu 1,49 de miliarde de dolari.

Timp de peste 10 ani, Google a contribuit la distorsionarea pieței de publicitate online și la eliminarea competiției prin impunerea unor restricții contractuale anticoncurențiale pe siturile internet ale terților, ceea ce este ilegal conform legilor Uniunii Europene. Tratatul privind funcționarea UE interzice abuzul de poziție dominantă.

În cadrul investigației sale, Comisia Europeană a constatat că:

  • Începând cu 2006, Google a inclus în contractele sale clauze de exclusivitate. Acest lucru însemna că editorilor li se interzicea să plaseze pe paginile lor de rezultate ale căutării orice anunțuri publicitare asociate cu căutările online aparținând concurenților Google. Decizia vizează editorii ale căror acorduri cu Google au impus o astfel de exclusivitate pentru toate siturile lor.

  • Începând din martie 2009, Google a început treptat să înlocuiască clauzele de exclusivitate cu așa-numitele clauze de „plasamente premium” (Premium Placement). Acestea impuneau editorilor să rezerve pentru anunțurile publicitare ale Google cel mai profitabil spațiu de pe paginile lor cu rezultate ale căutărilor și să includă pe siturile lor un număr minim de anunțuri publicitare aparținând Google. Drept rezultat, concurenții Googleau fost împiedicați să își plaseze anunțurile publicitare asociate cu căutările în spațiile cele mai vizibile și mai accesate ale paginilor de rezultate de căutare ale siturilor.

  • Începând din martie 2009, Google a inclus și clauze care impuneau editorilor să solicite o aprobare scrisă din partea Google înainte de a modifica modul în care erau afișate anunțurile publicitare ale concurenților. Acest lucru a însemnat că Google putea controla cât de atrăgătoare și, prin urmare, cât de accesate puteau fi anunțurile publicitare ale concurenților săi.

Nu este prima dată când companiile importante din IT, în momentul în care ajung la maturitate, încearcă să devină monopoluri sau să se cartelizeze.

Pe o piața insuficient reglementată și puțin cunoscută, însă cu considerabile riscuri privind influența pe care o au aceste companii, lipsa de răspundere publică și de transparență contribuție la abuzuri, dependențe, la afectarea inovației și la împiedicarea dezvoltării altor proiecte în afara ecosistemelor acestor giganți economici.

Mai mult, în momentul în care sunt la maturitate, aceste companii își asumă de puține ori responsabilitatea socială pe care o au sau preferă soluțiile simple și, de multe ori, neinspirate.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.