Gânduri de duminică: plimbarea wow, diplomație digitală, diaspora londoneză

Plimbarea wow

Prim-ministrul României a transmis un mesaj privind eliberarea temporară și condiționată de mască: „a fost wow”. Declarația, după relatarea Digi24.ro:

„Cum este pentru voi prima zi fară mască în spații deschise? Eu deja am făcut o plimbare la prima ora până la cafea și a fost wow. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că ați înțeles să respectați toate regulile și mai ales pentru că vă vaccinați.”

Nu știu ce înseamnă exact această exclamație, dar este la nivelul sunetelor scoase de cimpanzei în anumite contexte, inclusiv când e vorba de eforie. Dar și țestoasele reușesc să transmită sunetul „wow” în astfel de contexte.

Mai sunt și alte ipostaze către care trimit aceste moduri de a comunica cu publicul, în particular filmul „Idiocracy” din 2006.

Diplomație digitală

Ambasada Regatului Danemarcei în România și-a dat cu „tesla-n c***e” în mod public. Adaptarea la standardele canalului social media nu este pentru oricine și pentru orice. Iar folosirea unui limbaj licențios, fie el și ca memă, este o dovadă de neseriozitate. Diplomație publică? Diplomație digitală?

Dacă mai punem faptul că nu toți cetățenii cu cont pe Facebook au buletin și cu siguranță mulți nu declară vârsta reală pe Facebook, aflăm alte probleme. Plus că este o cursă către standarde cât mai joase în materie de comunicare publică. Și, desigur, adecvarea la context, uitată de autor.

Mesajul nu este nici unic. Ambasada Federației Ruse în Belarus a folosit un limbaj similar într-un tween luna trecută pentru a ataca Lituania, după o decizie luată de statul baltic pentru asigurarea securității energetice (imagine și mesaj aici).

Diaspora londoneză

Iar diaspora care a protestat pe 10 august 2018 a reușit să ofere un show pe Aeroportul Luton din Londra. Nici măcar africanii din cele mai puțin dezvoltate state nu reușesc să ofere astfel de spectacole. După agitația cu plăcuța suedeză, o bătaie generală pe un aeroport din Londra. Ministerul Afacerilor Externe ne spune că a fost o dispută între membrii unei familii. 17 persoane implicate în bătaie, 12 prezentate instanței, 4 plimbate la spital. Spune multe despre succesul educației și politicilor de integrare din România, dincolo de încurajarea pe care o oferă rasismului activ sau pasiv prin reacții generate online și offline. Este un caz rar.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *