Fraudele Băncii Mondiale care au ridicat China 7 locuri în raportul Doing Business
O serie de iregularități metodologice au ridicat China în clasamentul Doing Business din 2018, conform unei investiții independente rezultate în urma preocupărilor de etică din cadrul Băncii Mondiale. Aceste schimbări au avut loc în timp ce președintele Grupului Băncii Mondiale era sud-coreeanul Jim Yong Kim, iar directorul executiv al Băncii Mondiale era bulgara Kristalina Georgieva, în prezent administrator delegat al Fondului Monetar Internațional.
Paul Romer, fost economist al Băncii Mondiale și laureat al Premiului Nobel, a povestit cum a trebuit să găsească o modalitate prin care să fie demis, astfel încât să nu raporteze unor superiori lipsiți de integritate. În 2018, acesta și-a dat demisia după niște comentarii în care amintește de fraude la nivelul raportului realizate de Banca Mondială în timpul unei guvernări socialiste. Acesta a vorbit acum și despre cum un fost viceprim-ministrul bulgar, care era consilier al Kristalinei Georgieva, Simeon Djankov, acesta avea rolul de „consigliere și fixer” pentru CEO.
Investigatorii externi au verificat cum schimbări inadecvate în datele pentru China, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Azerbaijan au ajuns să fie realizate, cum au fost direcționate aceste schimbări, cine le-a comandat, a știut de ele și cum s-a manifestat presiunea acestora, precum și circumstanțele interne care au permis aceste schimbări ilegitime. Aceștia au analizat circa 80.000 de documente din aproximativ 5.000.000 la care au avut acces, considerate cele mai relevante, pentru a analiza cazul pentru care au fost contractați.
Schimbările în datele Chinei din raportul Doing Business au apărut în urma presiunilor din partea conducerii Băncii Mondiale asupra echipei responsabile, fiind urmărită schimbarea metodologiei pentru a duce mai sus scorul de țară al Chinei. Aceste presiuni asupra personalului au venit atât direct și indirect din partea seniorilor din cadrul cabinetului președintelui, posibil la instrucțiunile sale, cât și prin presiunile directorului executiv și al consilierului ei. Schimbările au avut loc în plină campanie a Băncii Mondiale de a îmbunătăți subscrierile de capital, China fiind una dintre țările curtate de reprezentanții Băncii Mondiale pentru a-și îmbunătăți poziția de capital în cadrul băncii. Aceștia au schimbat mai multe date, astfel încât China să apară în nou raport într-o poziție favorabilă.
Într-adevăr, schimbările s-au văzut, China fiind prevenită de la poziția 85 pe care ar fi avut-o într-o situație de corectitudine conform metodologiei, fiind adusă pe poziția 78, locul din clasament unde era și în raportul Doing Business anterior. După soluționarea scorului mic al Chinei, CEO-ul Băncii Mondiale, Kristilina Georgieva, a mulțumit managerilor responsabili pentru că „și-au făcut partea pentru multilateralism”. Pe lângă multe alte probleme pe care le cauzează această fraudă la nivelul Băncii Mondiale, implicarea ideii de multilateralism în această discuție va aduce noi pagube sprijinirii ei.
După publicarea investigațiilor, Grupul Băncii Mondiale a anunțat oprirea publicării raportului folosit pentru a evalua și compara situația reglementărilor pentru mediul de afaceri pe plan global. Banca Mondială a anunțat că va propune o nouă abordare pentru evaluarea climatului investiționale și de afaceri. Administratorul FMI a anunțat că respinge rezultatele și interpretările investigației asupra iregularităților privind datele din 2018 și 2020.