Cine mai respectă Constituția?

Cine mai respectă Constituția?

Prim-ministrul și schimbarea compoziției guvernamentale

Constituția este destul de clar: dacă se schimbă compoziția guvernamentală, incluzând nu doar distribuția posturilor investite de Parlament, ci culoarea politică aferentă acestora, este nevoie de un nou vot în Parlament pentru întregul cabinet. Sunt motive logice în spatele acestei evoluții, anume că guvernul a fost investit în baza respectivei compoziții, prin urmare, dacă nu o mai respectă, trebuie să ceară un nou vot într-un termen prestabilit.

Prim-ministrul Florin Cîțu (PNL) declară, însă, în contradicție, că nu este nevoie de votul Parlamentului pentru întregul cabinet, ci doar pentru miniștrii pe care i-a propus, într-o încercare de a rămâne la conducerea Guvernului României dărâmând tot ceea ce mai rămăsese din ordinea constituțională, legală și politică.

Constituționaliștii, juriștii care au făcut facultatea pe bune și oamenii care au citit Constituția explică destul de clar că ceea ce spune prim-ministrul penelist nu este doar în afara Constituției României, ci este în contradicție cu Constituția. Când prim-ministrul arată nu doar că nu știe Constituția, dar este gata să o încalce fără a avea vreo măsură de control aplicabilă, semnalul este destul de clar: România nu este stat de drept nici ca aparență.

Dreptul la un mediu sănătos – între paranteze

În aceeași zi în care prim-ministrul spunea la televiziunea publică aceste aberații, în Suceava, într-un baronat penelist, un activist de mediu și doi jurnaliști au primit o bătaie soră cu moarte din partea unei bande e vreo douăzeci de inși înarmați cu bâte și topoare, printre care proprietarul și inginerul silvic. Nu doar că au fost trimiși în spital, aproape morți, dar bandiții le-au capturat și echipamentele cu care filmau un documentar despre situația tăierilor ilegale din păduri. Mai mult, de față cu reprezentanții organelor de ordine publică, respectivii au fost amenințați.

Doar câțiva făptași au fost identificați. Mai mult, ministrul de interne nu a avut nicio reacție în acest caz, deși este o gravă problemă de ordine publică. Acum un an, un pădurar a fost omorât de mafia pădurilor. În același timp, violențele împotriva activiștilor de mediu s-au propagat la un nivel de speriat, arătând că situația este scăpată de sub control. Ministrul Mediului a anunțat că trimite Garda Forestieră. Probabil vor fi implicați și procurorii, pe lângă polițiștii de acolo. Dar dacă ani la rândul ai situații de acest fel și nu se îmbunătățește siguranța, ce spune acest lucru despre activitatea acestor instituții?

Conform Constituției, avem și dreptul la un mediu sănătos. Prin urmare, statul are responsabilități ce țin de protecția mediului. În acest caz, statul a fost depășit, iar reacția cetățenească a fost torturată, supusă unor tratamente umilioare, trimisă într-o stare de inconștiență.

Apar și întrebări dacă, de acum, dacă vrei să faci o poză prin pădure, este nevoie să notifici autoritățile înainte sau să te asiguri că ești însoțit de gărzi de corp, astfel încât să fii sigur că te întorci întreg din excursie. Evident acestea sunt scenarii ipotetice, dar realitatea arată tot mai multe persoane care atrag atenția asupra încălcării legii și sunt supuse unor violențe de nedescris.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.