Fondurile europene produc minuni, magie sau mafie

Fondurile europene produc minuni, magie sau mafie

Modul în care sunt gestionate fondurile europeane și, în general, fondurile publice în România arată că minunile sunt posibile. Ofer ca studiu de caz un exemplu recent, respectiv rezultatele unui apel de proiecte gestionat de Ministerul Fondurilor Europene/Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Selecția intermediară a apelului de proiecte pentru apelul de proiecte POCU/879/4/16/ arată că minunile chiar sunt posibile. Este vorba de un apel de proiecte pentru administratorii de grant pentru sprijinirea înființării de întreprinderi sociale în mediul rural. Lista intermediară a proiectelor selectate.

Sunt patru proiecte selectate, plus încă unul pe ITI Delta Dunării. Proiectele sunt câștigate astfel: trei de o organizație, două de a doua organizație. Aceste două organizații au obținut pentru proiectele lor 100% din punctajul posibil. Ghinioniștii sunt pe lista de rezervă cu 99% din puncte și mai jos. Asociația „Sfântul Stelian”, un ONG din București cu un istoric de implicare socială, unul dintre principalii furnizori privati de servicii sociale integrate din București, reușește să câștige trei proiecte identice ca buget pentru trei regiuni (Centru, Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia) în valoare de aproape 9 milioane de euro, aproximativ 85% din finanțarea disponibilă pentru această linie a apelului. Niciun proiect de pe lista de rezerve, unde sunt peste 250 de proiecte, nu are alocări identice cu un altul de pe lista de rezervă.

Proiecte identice cu 100 de puncte câștigate de o singură organizație

Am intrat pe site-ul organizației să văd cât de iscusiți pe partea de management de întreprinderi sociale, de programe și, în general, de proiecte și recunosc că nu am găsit informații care mă pot ajuta să îmi fac o imagine mai bună despre excepționalismul acestei organizații. Oricum sunt posibile perspective minunate de viitor cu un astfel de debut pe piața fondurilor europene pentru incluziune socială și combaterea sărăciei în mediul rural.

Acest rezultat excepțional care aduce organizației aproape 9 milioane de euro în administrare te face să îți pui multe întrebări, inclusiv despre faptul că, fiind o organizație din București, își propune să implementeze cele trei proiecte de antreprenoriat social în mediul rural din trei alte regiuni de dezvoltare, Oltenia, Muntenia și Centru. Cum au dat bugete identice în regiuni diferite este imposibil de imaginat, la fel cum multe întrebări apar despre analiza de nevoi care ar face imposibil un scor identitic pe trei proiecte identitate în regiuni diferite.

Minunile nu se opresc aici. Organizația a doua, cea care ia restul de 15% de pe această linie, mai este și câștigătoarea unui proiect pe o linie dedicată pentru ITI Delta Dunării. Și aici avem bugete identice, scor maxim pentru o organizație din Tulcea, Asociația Mâini Întinse. Deși bugetele aprobate sunt identitice pe cele două linii, este o diferență între cele două proiecte. În primul caz, județele de implementare sunt Tulcea, Constanța și Galați, în al doilea caz, doar Tulcea și Constanța. Acest ONG va avea doar 3 milioane de euro în administrare în urma acestui apel.

Sunt sigur că această minune în programarea și finanțarea proiectelor susținute din fonduri europene este unică în UE în România. Apare și o întrebare cum este posibil ca doar niște ONG-uri să aibă capacitatea de a gestiona proiecte de antreprenoriat social în România. Nu de alta, dar patronate, camere de comerț, universități, firme de consultanță sunt departe pe lista de rezervă. Și mai apare și întrebarea cum este posibil să fie doar jumătate din regiunile de dezvoltare țintite de acest apel, iar unele dintre aceste regiuni nici măcar nu au jumătate din județe eligibile. Adică avem pentru cele 12 milioane de euro de investiții în antreprenoriat social în mediul rural Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Centru și parțial Sud-Est (Tulcea, Constanța și Galați). Fondurile europene produc minuni.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *