Când va veni Dunărea umflată, în ce filială de partid vor fi alegeri?

Când va veni Dunărea umflată, în ce filială de partid vor fi alegeri?

O birocrație precum a României nu are cum să funcționeze în mod autonom și independent pentru că încă este mult prea dependentă de politic, șubrezită din punct de vedere al resurselor de personal și supusă reprezentanților partidelor politice. Am văzut recent cum însăși Guvernul României este folosit pentru campania internă din PNL, nu are rost să ne imaginăm ce se întâmplă la alte niveluri, unde nivelul de control și de răspundere publică este mai redus.

Problema este că în aceste condiții de subdezvoltare instituțională pe un model legal-rațional poți uneori compensa cu unele persoane aflate pe funcții de conducere și de management. Dar este după noroc.

Însă cele aflate pe funcții de conducere, fie că vorbim de cei de la PNL, USRPLUS sau UDMR, se pregătesc pentru alegerile pe care le au în luna septembrie. Rezultatele din partide vor genera și mai multă instabilitate, căci vor fi pierzători care vor pleca și care vor fi eliminați, fără posibilitatea de a mai sta pe rentele publice. Dacă mai adăugăm și gradul de alfabetizarea politică și științifică al decidenților și actului de partid, imaginea este și mai problematică. Aceste caracteristici creează premisele unui dezastru la guvernare în caz de criză. Vedem situația pandemică și economică.

Va veni momentul în care Dunărea va ajunge cu ape mult mai mari și în România. Deja locuri semnificative, pe afluenți ai Dunării, sunt afectate în Germania – Bavaria și Austria. Mai sunt niște ploi programate și aici. Am putut vedea, pe fondul defrișărilor masive, ceea ce s-a întâmplat în Alba și în alte câteva județe. Nicio reacție vreo trei-patru zile din partea reprezentanților Guvernului, atenți la congresele de partid, deși mii de oameni erau afectați. Natura își va face treaba, iar Dunărea se va umfla din nou. Am mai avut acum câțiva ani astfel de cazuri. Întrebarea este cum gestionezi această criză? Acestea sunt zilele în care oamenii în zonele de risc ar trebui avertizați. Sunt zilele de pregătire în cazul în care sunt sisteme mobile anti-inundație de pregătit. Sunt momentele în care decidenții ar trebui să aibă informări clare și acțiuni pentru prevenirea unui impact nefast al unor inundații. Iar oamenii care se pricep, prin diferite metode, sunt eliminați din structurile de stat centrale și locale.

Acest eveniment natural poate fi înlocuit cu altele. Valuri ucigătoare de căldură, alunecări de teren neașteptate în unele locuri, valul al patrulea de COVID-19, incendii de pădure, printre altele. Când vor veni, unde vor fi alegeri?

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *