Două rapoarte importante pe drepturile omului și democrație publicate

Două rapoarte importante pe drepturile omului și democrație

În ultimele două zile, au fost publicate două rapoarte importante cu privire la situația drepturilor omului și democrație în România. Primul este „Raportul internațional privind situația respectării drepturilor omului în România în 2014”, disponibil pe site-ul Ambasadei Statelor Unite în România, la adresa aceasta, iar al doilea este „Națiuni în tranziție 2015”, publicat de Freedom House, disponibil aici.

Am aruncat o privire pe ele. Pot spune de la început că nu sunt exhaustive, dar avantajul este că au o privire de ansamblu asupra situației drepturilor omului și democrației din România. Spun înainte de începerea lecturii acestora că nu ar trebui să ne surprindă faptul că România apare ca performer slab. În general, situația drepturilor omului și a democrației în lume este din ce în ce mai dezamăgitoare și se poate observa un regres.

sursa imagine: Freedom House

Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că punctajele nu sunt cele mai bune? Teoretic, nu. Practic da. Deși există anumite posibile contestații de ordin metodologic și ideologic, aceste rapoarte sunt printre cele mai serioase din perspectivă comparativă pe care le avem pentru a face o evaluare a poziției României pe plan regional și global, dacă vorbim de drepturile omului și democrație. Mai mult, rapoartele, fiind elaborate anual, oferă un cadru util pentru analiza evoluției stării anumitor drepturi și anumitor indicatori ai democrației.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.