Despre mișcarea focoaselor nucleare dinspre Turcia spre România

Focoase nucleare și mutarea lor dinspre Turcia spre România

O informație publicată astăzi de Euractiv.com, o sursă de altfel de încredere pe care am luat-o în considerare în momentul în care a anunțat că Dacian Cioloș va fi prim-ministrul României, un site pe care îl citesc aproape zilnic, chiar dacă nu sunt de acord cu unele relatări, anunța planul mutării focoaselor nucleare de la baza aeriană de la Incirlik, Turcia, la Deveselu, în România.

Bagajul tactic, al Statelor Unite, pe care îl găzduiește Turcia ca stat membru NATO este unul impresionant, fiind, dacă nu mă înșel, un sfert din capacitățile de descurajare marcate prin focoase nucleare, referindu-mă strict la cele 50 de focoase de la Incirlik.

Argumentele pe care le am îmi spun că nu vor ajunge în România (decât dacă autoritățile de la București sunt sinucigașe și asta nu cred), precum și că sunt destul de sigure în Turcia.

Desigur, exista paranoia unora care în timp ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan elimina din armată, administrație și educație vreo 60.000 de persoane pentru a-și consolida puterea, în care ei argumentau măsurile amintind de faptul că baza de la Incirlik rămăsese fără energie electrică, cazul cel mai clar fiind poziția lui Victor Ponta.

Ar spune unii că nu sunt în siguranță focoasele în Turcia. Sunt destul de sigure și, în pofida tensiunilor diplomatice între Ankara și Washington, nu se justifică mutarea lor. Turcia nu este singurul stat membru NATO care găzduiește focoase nucleare, fiind alături de Belgia, Germania, Olanda și Italia în politica de împărțire a arsenalului nuclear. De precizat că în aproape toate aceste țări există o opoziție considerabilă pentru găzduirea focoaselor, apartenența la NATO fiind un motiv pentru susținerea lor.

Aștept cu nerăbdare articolul următor promis de jurnalistul care a scris articolul, având în vedere că a menționat că ar prezenta dovezile pentru poziția sa. Personal, nu cred că are nicio dovadă relevantă situației de fapt. Văd că unul dă interviuri pentru România Liberă și, aparent, niciunul dintre cei doi autori nu a scris pe domeniu.

Turcia este un stat sigur. Nu ne place atitudinea statului român față de drepturilor omului sau în privința protejării cetățenilor reținuți fără motiv după puci, însă o Turcie stabilă este o necesitate. Nu va pleca ușor din NATO, deoarece are sprijinul NATO într-o parte însemnată a acțiunilor externe în care este implicată. Putem condamna jocul duplicitar pe unele subiecte, dar situația de ansamblu este clară.

sursa imagine: nuclear missile 3d illustration / Shutterstock.com

De ce nu sunt mutate focoasele nucleare pe teritoriul României?

  1. Un astfel de demers se pregătește cu luni înainte; este imposibil să negociezi mutarea unor focoase nucleare într-o lună. Măsurile de securitate trebuie să fie exemplare pentru că nu îți permisi să pierzi o bucată și să ajungă, de exemplu, la ISIS. Președintele Traian Băsescu a explicat această situație, după cum indică StiriPeSurse.ro.
  2. România nu are infrastructura necesară pentru a găzdui focoase nucleare. Nici la Deveșelu și nici la Mihail Kogălniceanu se pot adăposti. Acesta a fost primul punct la care m-am gândit când am auzit știrea. Un articol de pe HotNews.ro clarifica subiectul.
  3. Statul român este parte a NPT, Tratatul privind non-proliferarea armelor nucleare, și are și o lege care spune că incluziv tranzitul acestora este ilegal. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat pentru Mediafax.ro că legislația interzice importul și tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul României.
  4. Oricât de mult ne-ar plăcea scurgerile de informații, informațiile de acest tip, oricât de independente ar fi sursele, se scurg aproape imposibil în situația unui transfer real și cu siguranță s-ar afla după, dar nu înainte. Politica NATO în acest sens este foarte clară.
  5. Ar fi o greșeală strategică importantă pentru decidenții militari și politici NATO să mute focoasele nucleare pe teritoriul României. Avem multe în comun cu Turcia, inclusiv granița cu Rusia și război civil într-un stat vecin, însă o cursă a înarmării în Marea Neagră este contraproductivă, oricât a fost susținută până acum.

Strategia de dezinformare în acest caz este identică cu cea folosită de scandalul cu traficul de arme. Nu vorbim numai de o încercare de compromitere a rolului defensiv al scutului de la Deveșelu și de o plasare a României pe harta nucleară, dar avem o problemă de imagine gravă pe care o creează. Pe de o parte, avem în ochii unora un stat în care traficul ilegal de arme este o banalitate, pe de altă parte, avem în ochii acelorași sau ai altora un stat în care sunt aduse focoase nucleare. Este și o încercare de decredibilizare a securității naționale ca parte a unui război informațional.

Știrea a fost preluată de la Euractiv.com de Sputnik International, Breitbart, Haaretz și câteva site-uri și agenții din Balcani. În contextul actual, acestea nu sunt cele mai bune surse. Nu m-ar mirea ca România să ajungă un subiect interesant în următoarele două luni în media internațională.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Despre mișcarea focoaselor nucleare dinspre Turcia spre România”

Comments are closed.