Cum au rămas repetente platformele de comentarii și analize online din România

Cum au rămas repetente platformele de comentarii și analize online din România

Citeam zilnic HotNews.ro până am văzut că în momentul în care se schimbă persoanele care sunt la guvernare se schimbă și tonul analizelor și comentariilor, uneori reflectat chiar și în știrile date. Rămâne, totuși, unul dintre puținii furnizori de știri care fac mai mult decât să dea copy și paste după comunicat, ceea ce este foarte bine.

Vizitam des Contributors.ro, o platformă inspirată de un pic de conservatorism, dar care mi-a lăsat impresia în ultimele luni că articolele care apar nu mai trec prin niciun fel de selecție, calitatea unora fiind îngrijorător de slabă.

Voxpublica, cu o poziție clară de la început, s-a înregimentat în lupta de fațadă a soțului Alinei Gorghiu împotriva Băncii Naționale a României. Nici restul nu sunt mai bune, dar este tristă această involuție.

România Curată este înregimentată în sprijinul lui Nicușor Dan și lovind în toată lumea din afara celor sprijiniți, uneori fără motiv. Un articol intitulat „ce vor bărbații” amintea că atentatorii recenți erau bărbați, semn că autorul nu era prea documentat cu privire la femeile teroriste.

sursa imagine: 10 FACE / Shutterstock.com

Bonus:

EurActiv.ro publică articole privind transferul focoaselor nucleare din Turcia în România, fără să aștepte și răspunsul autorităților din România sau din Turcia, punând semne puternice de întrebare privind calitatea jurnalismului practicat.

Deformatorii de opinie sunt în floare. Moise Guran dă share și face virale tot felul de articole lipsite de coerență, claritate și adevăr, Lucian Mîndruță face la fel, dar în cazul ultimului știi că personajul negativ al oricărei știri este Rusia.

Nu am inclus în această listă portalurile care au o direcție clară, cele mai bune exemple fiind În Linie Dreaptă și CriticAtac, care cel puțin se sprijină pe ideologie în evitarea unor derive ca cele de mai sus, dar asta implică și o serie de minusuri importante.

P.S.: Stați liniștiți, și în afară e la fel. 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

3 Replies to “Cum au rămas repetente platformele de comentarii și analize online din România”

  1. In concluzie, toate aceste platforme au un spate din sistem :) Sper ca generatiile urmatoare sa foloseasca mai bine social media decat o facem noi acum.

    A se vedea atitudinea fata de GovITHub. Nepasare maxima.

    1. Și sistemul e făcut tot din oameni.

      Sunt multe proiecte despre care nu scrie nimeni. GovITHub a avut o oarecare expunere în media și pe rețele sociale, dar unele sunt cu adevărat obscure.

Comments are closed.