Faimoasa hartă cu România verde este o manipulare odioasă

Faimoasa hartă cu România verde este o manipulare odioasă

Este un material viral în social media și distribuit de numeroase publicații, însoțit chiar cu titluri revanșarde de tipul „Din „idioții” Europei, România a ajuns singura țară din Uniunea Europeană fără risc epidemiologic” (ziare.com). Materialul este bazat pe o listă cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată. Doar că este o manipulare clasică.

imagine manipulare

În primul rând, România stă cel mai prost la testări de la nivelul Uniunii Europene, cu o rată de testare de sub 300 la 100.000 de locuitori. Cum era și la începutul pandemiei, dacă nu testezi, nu ai virus. Nici acum nu avem teste. Vecinii noștri din Bulgaria au între 2.500 și 4.999 de teste la 100.000 de locuitori, mult peste ceea se face în România. La fel și în alte părți. Problema României, la fel ca în harta respectivă și în lista autorităților române, este specifică țărilor din lumea a treia. Deloc întâmplător în lista verde mai găsim alte țări care nu testează din diferite motive: Libia, Irak, Mauritania, Pakistan, și așa mai departe. Așa se face că ai zona roșie toată lumea care reușește să se testeze și în zona verde rămâi doar tu alături de cei care nu reușesc să testeze.

Ratele de testare la 9 decembrie 2021, conform centralizatorului Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor:

imagine: ECDC

În al doilea rând, se profită de o eroare de interpretare și manipulare a datelor cu situația vaccinării. Graficul distribuit în media românească este tricolor. Problema este că incidența este o variabilă continuă, nu discretă. Nu avem un număr finit de posibilități pentru incidență, cum ar fi trei corespunzătoare culorilor folosite în graficul cu problemă, ci unul teoretic infinit, recunoscând că poți să le transformi într-o formulă ordinală în funcție de cele trei culori/categorii.

Discuția acestei probleme se întâlnește în studiile medii în România la numeroase materii, de la logică la matematică, dar, la cum prinde educația în România, așa avem grafice de-a dreptul aberante devenite virale, chiar crezute. Nu ai cum să faci ore remediale la TV sau pe Facebook și să sper că vei recupera ceea ce a fost pierdut, mai ales când lumea este deja îndoctrinată într-o anumită direcție când vede acel grafic.

Un grafic pe care ne putem baza, afișând același lucru, respectiv incidența raportată, indiferent de situația testărilor, ar arăta ca cel de mai jos, realizat de ECDC pe baza datelor centralizate de la statele membre:

imagine: ECDC

Sau, combinând cu prima idee, așa:

imagine: ECDC

Acum, al treilea rând și cel mai important. Încă suntem printre campionii Europei la rata deceselor din ultimele 14 zile. Ne revenim încet, încet, dar avem decalajul important pe care l-am avut și în trecut și, pe fondul nevaccinării, vom vedea implicații serioase. Dacă noi ieșim din valul al patrulea, Occidentul intră în valul al cincilea, de acolo și noile restricții impuse pe acolo de vreo două-trei săptămâni, de când s-a relaxat situația în România. Mai spune ECDC că incidența de noi cazuri COVID-19 la 14 zile mai trebuie luată în discuție cu alți factori, de la politicile de testare, numărul de teste efectuate și rata de pozitivare la mortalitatea în exces, admiterile la spital și la terapie intensivă. Relevant, dacă vrem să avem o imagine cât mai apropiată de realitate pe baza datelor și informațiilor pe care le avem la dispoziție.

imagine: ECDC

În final, desigur că suntem mai relaxați ca acum câteva săptămâni, când eram pe locul al doilea pe planetă la decesele zilnice cauzate de COVID-19, sigur că suntem pe descreștere la numărul de cazuri raportate și la numărul de decese, dar rămâne un aspect important. Acum, situația epidemiologică la nivelul Uniunii Europene este caracterizată de o creștere ridicată și rapidă a numărului de cazuri, dată în principal de transmisibilitatea variantei Delta. Chiar și pentru România nivelul de îngrijorare rămâne mediu pe trendurile actuale. Iar printre vecini avem pe unii mai puțin vaccinați ca noi și etichetați cu un nivel înalt de îngrijorare, Bulgaria.

P.S.: Luptătorii standard cu dezinformarea și informațiile false evident că nu s-au legat de această manipulare, dezinformare sau cum doriți să o etichetați. Nici campania guvernamentală de comunicare, prezentă cu multe irelevante pe Facebook, nu s-a obosit să se ia de această hartă, deși a ajuns la peste 5 milioane de oameni în online.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *