Arme autonome letale
„Slaughterbots” este termenul folosit pentru a denumi roboții care pot elimina persoanele în mod autonom, în cuvinte mai tehnice, armele autonome letale.
Clipul video este făcut de una dintre organizațiile care își propune reglementarea acestor, în scopul interzicerii, subliniind riscurile pe care le aduc. De la Asimov la filme recente precum „Angel has fallen”, armele autonome letale oferă variate scenarii pentru a testa imaginația și verifica realitatea. Însă „slaughterboții” sau „roboții ucigași” sunt o realitatea, iar algoritmii ajung să decidă cine trăiește ș cine moare.
Acești roboți reprezintă arme care folosesc inteligența artificială (AI) pentru a identifica, selecta, și elimina țintele umane fără intervenția omului. Diferența fundamentală față de dronele militare fără echipaj (UAV), pilotate de la distanță, este că în cazul UAV-urilor decizia de a lua o viață este realizată de la distanță de un operator uman. Din nou, este o temă recurentă în mai multe filme și cărți. Dar chiar și cu UAV-uri sunt produse suficiente erori, cum a fost cazul recent din Afganistan în care, în loc de teroriști, operatorul uman aprobat un atac împotriva unor civili. În schimb, „slaughterboții” sunt preprogramați să ucidă în funcție de profilul țintei, iar acest profil poate lua diferite forme, de la numărul de telefon la voce, date senzoriale, recunoaștere facială, date biometrice, chiar și anumite acțiuni.
Un raport al ONU din 2021 amintește, documentat, modul în care un sistem armat autonom letal a fost folosit în Libia de către Turcia. Drona de 7 kilograme a fost programată să atace țintele fără vreo conexiune între operator și amuniție. De atunci, în multe alte locuri au fost folosite astfel de sisteme automate sau semi-automate. Dezbaterea etică asupra roboților ucigași ridică numeroase puncte serioase și confirmă nu doar imoralitatea acestor sisteme, ci și amenințările pe care le aduc securității naționale și internaționale. Riscul de proliferare al acestora era ridicat întrucât nu sunt costisitoare, ori greu de obținut sau transportat. Mai mult, în jocuri de război, folosirea acestor a fost dovedită ca având contribuții la escaladarea conflictelor și creșterea instabilității.
Crucea Roșie recomandă ca un cadru general pentru reglementarea armelor autonome să includă interdicția folosirii lor asupra oamenilor, interdicția sistemelor cu un grad ridicat al impredictibilității comportamentale, și să solicite reglementarea lor pentru a include cerința controlului uman asupra acestora.
Citește mai mult despre „slaughterboți” la adresa autonomousweapons.org.